Mediji: Gaza vraća Washington u regiju

The Economist je objasnio sve veću kritiku izraelskog premijera u SAD-u kao želju Bijele kuće da ga ukloni sa scene.

Netanyahu se u upravljanju svojim odnosom sa SAD-om kladi na lobije koji ga podržavaju u Washingtonu i na zakonodavce (EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL)

Novine i web-stranice raspravljaju u analizama i izvještajima o snažnom povratku Sjedinjenih Američkih Država na Bliski istok zbog rata u Pojasu Gaze i neslaganja američke administracije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Novine The Washington Post objavile su da je rat u Gazi vratio Sjedinjene Američke Države na Bliski istok.

„Dok su američki avioni bacali pakete hrane u Gazu, borbeni avioni i helikopteri bili su iznad Crvenog mora ulažući napore u odvraćanje Husa.“ Novine navode: „Situacija u Gazi je predsjednika Joea Bidena i druge američke predsjednike prije njega naučila da povlačenje s Bliskog istoka nije laka stvar”, stoji u tekstu.

Kada je riječ o nesuglasicama između američke administracije i Netanyahua, magazin The Economist objasnio je sve veću kritiku izraelskog premijera u SAD-u kao „želju Bijele kuće da ukloni tog čovjeka sa scene“.

‘Svrgavanje Netanyahua nije laka stvar’

Međutim, magazin naglašava da svrgavanje Netanyahua nije laka stvar i da može biti popraćeno haosom i opasnostima „jer je put do promjene vodstva u Izraelu trenutno komplikovan i zahtijeva prelaznu fazu koja će Netanyahuu omogućiti da sakupi svoje karte. Ako se to poklopi sa ratom u Gazi, situacijom sa Rafahom i tenzijama sa Hezbollahom na sjeveru, zahtijevat će usporavanje i razmišljanje”.

Protesti u Tel Avivu protiv Benjamina Netanyahua (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Novine Financial Times su opisale izraelskog premijera kao jednog od svjetskih lidera koje je najviše favorizirala američka administracija, ali bi tu naklonost mogao izgubiti. U opširnoj analizi u ovim novinama dodaje se da su drugi izraelski zvaničnici imali nesuglasice sa Washingtonom, ali nijedan od njih nije bio nepristojan. To ukazuje da se Netanyahu kladi u upravljanju svojim odnosom sa SAD-om na lobije koji ga podržavaju u Washingtonu i na zakonodavce.

Analizirajući neku drugu temu, francuske novine Le Monde pratile su rastuću podršku Izraelu među kršćanima u Americi te istakle da se ta podrška realizira kroz konkretne aktivnosti i radnje za dobrobit Izraela, ali ne odstupaju sve od vjerskih principa.

Izvor: Al Jazeera