Izraelska vojska uhapsila novinara Al Jazeere Arabic Ismaila al-Ghoula

Izraelske snage uhapsile su dopisnika Al Jazeere Arabic Ismaila al-Ghoula u bolnici Al-Shifa u Gazi.

Prema palestinskom piscu i novinaru Imadu Zaqqoutu i drugim svjedocima, Al-Ghoula su teško pretukli izraelski vojnici prije nego što je uhapšen (Al Jazeera)

Izraelske snage uhapsile su dopisnika Al Jazeere Arabic Ismaila al-Ghoula u bolnici Al-Shifa u Gazi.

Prema palestinskom piscu i novinaru Imadu Zaqqoutu i drugim svjedocima, Al-Ghoula su teško pretukli izraelski vojnici prije nego što je uhapšen s desetinama muškaraca i žena u bolnici.

Okupacijske snage također su uništile vozila za emitiranje koja su pripadala novinarskim ekipama u bolnici Al-Shifa.

Saopćenje Al Jazeere

Medijska mreža Al Jazeera objavila je sljedeću izjavu o premlaćivanju i hapšenju svog novinara Ismaila al-Ghoula, koji je izvještavao o opsadi bolnice al-Shifa u gradu Gazi:

“Danas, ponedjeljak, 18. marta 2024., izraelske okupacijske snage napale su dopisnika Al Jazeere Ismaila al-Ghoula u Gazi dok je obavljao svoje novinarske dužnosti. Nakon napada je uhapšen, a vozilo za emitiranje zajedno s kamerama i opremom je uništeno.”

Medijska mreža Al Jazeera zahtijeva hitno oslobađanje svog dopisnika i ostalih novinara koji su bili zatočeni zajedno s njim, a za “njihovu sigurnost u potpunosti su odgovorne okupacijske snage.”

Scott Griffen, zamjenik direktora Međunarodnog instituta za štampu (IPI), rekao je da je organizacija “duboko uznemirena” izvještajima da su izraelske snage pretukle i zadržale u bolnici al-Shifa, dopisnika Al Jazeere Ismaila al-Ghoula.

Onemogućavanje pristupa istini

“Tražimo njegovo hitno oslobađanje i precizne informacije o njegovom stanju u ovom trenutku”, rekao je Grieffen za Al Jazeeru.

Al-Ghoulovo pritvaranje, rekao je, “otkriva rizike s kojima se suočavaju svi novinari” u Gazi, budući da ih je Izrael ubio “desetke” tokom rata bez “gotovo ikakve odgovornosti”.

“Ovo ne samo da prijeti životima novinara koji su na terenu i pokušavaju ispričati priču, već onemogućuje publici diljem svijeta pristup istini”, rekao je Griffen.

Ranije je novinar Mahmoud Aliwa iz bolnice Al-Shifa rekao je za Al Jazeeru da su okupacijske snage uhapsile Ismaila Al-Ghoula i brojne kolege novinare s njim iz kompleksa Al-Shifa, nakon što su ih napali.

Aliwa je dodao da su okupatorske snage odvukle Ismaila i kolege koji su bili s njim nakon hapšenja.

Uhapšeno više od 80 ljudi

Više od 80 ljudi je privedeno iz medicinskog kompleksa Al-Shifa, uključujući medicinsko osoblje i evakuisane osobe, javio je reporter Al Jazeere Hani Mahmud

U proteklih 45 minuta dobili smo potvrđene izvještaje da su naš kolega iz Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul i njegov tim koji su sklonište pronašli u prostorijama bolnice, također privedeni.

Očevici u bolnici rekli su da su ih tukli prije nego što su odvedeni na nepoznatu lokaciju.

Upravo sada dobijamo potvrđene izvještaje ljekara o tome kako se izraelska vojska nalazi u dvorištu bolnice gdje su uočena tijela na zemlji, izvijestio je MAhmud.

Izvor: Al Jazeera