Bivši šef Shin Beta: Da sam Palestinac, borio bih se protiv Izraela za slobodu

Jedini način da Izraelci imaju sigurnost jeste taj da se Palestincima da nada, smatra Ami Ayalon, bivši šef izraelske agencije za unutrašnju sigurnost.

Bivši šef izraelske agencije za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) Ami Ayalon (Reuters)

“Da sam Palestinac, borio bih se protiv Izraela za svoju slobodu”, rekao je Ami Ayalon, bivši šef izraelske agencije za unutrašnju sigurnost (Shin Bet), govoreći o ratu u Gazi u intervjuu za američki kanal ABC.

Odgovarajući na pitanje o položaju Palestinaca koji su podvrgnuti izraelskim napadima, Ayalon je rekao: “To je život ljudi koji sanjaju o slobodi, ali je ne vide”, dodajući: “Sviđalo nam se to ili ne, mi odlučujemo o životima miliona ljudi”.

“Prema mom mišljenju, jedini način da Izraelci imaju sigurnost jeste taj da se Palestincima da nada”, rekao je.

Izjave Amija Ayalona izazvale su široku polemiku na platformama društvenih medija, jer su ih aktivisti uveliko širili. Neki su rekli: “Okupacijski lideri su uvjereni da je otpor okupaciji jedini način za sticanje prava. Oni više uvažavaju one koji se bore protiv njih nego one koji im podilaze.”

Neki blogeri misle da su ove izjave izuzetno važne, jer čovjek koji stoji iza njih nije bilo ko u okupatorskoj tvorevini, već bivši šef Shin Beta, najmoćniji čovjek izraelske sigurnosti i najbolji poznavalac palestinskog naroda, dok su se drugi fokusirali na činjenicu da Izraelci znaju da su tlačitelji, ali ne mare.

Kontroverzne izjave

“Svaki okupirani narod pruža otpor, a onda se pojave braća iz pokreta Fatah i kažu: Zašto nas Hamas nije konsultovao u vezi s operacijom Poplava Al-Aksa?”, prokomentarisao je Ibrahim Al-Madhoun ovu izjavu.

Ovo nije prvi put da Ayalon daje kontroverzne izjave; davao ih je i ranije.

Izjavio je da se rat u Gazi ne može dobiti te upozorio na izbijanje nove intifade na Zapadnoj obali, ističući da Izrael čeka nešto gore od 7. oktobra 2023. ako odbije mir.

Izraelska vojska je nastavila ciljati bespomoćne civile u nekoliko područja Pojasa Gaze. Ministarstvo zdravstva Gaze je ranije saopćilo da je okupacija počinila devet zločina u toku 24 sata, u kojim su stradale 92 osobe, a otprilike 130 ih je ranjeno.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat protiv Pojasa Gaze, ostavljajući iza sebe desetke hiljada civilnih žrtava, većinom djece i žena, uz humanitarnu katastrofu bez presedana i masovno uništavanje infrastrukture, što ga je dovelo do pojavljivanje pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom za “genocid”.

Izvor: Al Jazeera i agencije