Bidenova kampanja: U februaru prikupljena 53 miliona dolara donacija

Predsjednik i demokrate su taj mjesec završili s raspoloživih 155 miliona dolara, što je najviše ikada prikupljeno za demokratu u ovom izbornom periodu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden prikupio je više od 53 miliona dolara za svoju kampanju i Demokratsku stranku u februaru (REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo) (Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden prikupio je više od 53 miliona dolara za svoju kampanju i Demokratsku stranku u februaru, što je rekordan iznos za jedan mjesec, saopćeno je iz Bidenove kampanje, javlja Tanjug.

Predsjednik i demokrate su taj mjesec završili s raspoloživih 155 miliona dolara, što je najviše ikada prikupljeno za demokratu u ovom izbornom periodu.

Do sada je najveći priliv došao od donatora manjih suma, čime su oboreni rekordi postavljeni u prethodna tri mjeseca, dodaje se u saopćenju.

Biden je prikupio više od 331 milion dolara otkako je pokrenuo kandidaturu za reizbor u aprilu i trenutno ima veliku finansijsku prednost u odnosu na republikanskog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji tek treba da iznese podatke za februar.

Očekuje se da obje kampanje podnesu detaljne informacije o ukupnom prikupljanju sredstava Federalnoj izbornoj komisiji u srijedu, prenosi Bloomberg.

Poziv mailom

U februaru je 469.000 pojedinačnih donatora doprinijelo sa 562.000 donacija Bidenovim naporima za reizbor.

Tokom prvih 48 sati nakon Trumpove pobjede na primarnim republikanskim izborima u Južnoj Karolini, Bidenova kampanja prikupila je 1,6 miliona dolara od lokalnih donatora.

Pozivi na donacije mailom doprinijeli su Bidenovoj kampanji 40 posto više prihoda više nego u januaru, s oglasima usmjerenim na Trumpa.

Trump tek treba početi prikupljanje sredstava zajedno s Republičkim nacionalnim komitetom koji može prihvatiti čekove u velikim iznosima.

Prema anketi Bloomberg Newsa i Morning Consulta, Trump vodi u odnosu na Bidena u sedam ključnih država pred novembarske predsjedničke izbore.

Trumpovi pravni izazovi

Biden se nada da će iskoristiti Trumpove pravne izazove, koji uključuju četiri krivične optužnice, zbog kojih je izgubio dio ličnih sredstava.

Bivši predsjednik je, također, morao potrošiti milione na primarnim izborima, boreći se za republikansku nominaciju protiv guvernera Floride, Rona DeSantisa i bivše ambasadorice pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley, zajedno s drugim izazivačima.

Biden, s druge strane, nije imao ozbiljnu konkurenciju za demokratsku nominaciju, navodi Bloomberg.

Tim Bidena je objavio da je prikupio deset miliona dolara u 24 sata nakon njegovog obraćanja o stanju nacije 7. marta, što je, kako se čini, makar privremeno umirilo zabrinutost njegovih stranačkih pristalica zbog njegovih godina i mentalnih kapaciteta.

Izvor: Agencije