Rusija: Ukrajinski dronovi pogodili biračka mjesta, ciljali i Moskvu

Posljednjeg dana ruskih izbora Ukrajina je ispalila desetke dronova na okupirana područja i Rusiju, uključujući i glasačko mjesto u regiji Zaporožja i Moskvu.

Birač se priprema prije glasanja na mobilnom biračkom mjestu koje se nalazi u autobusu, posljednjeg dana ruskih predsjedničkih izbora u toku rusko-ukrajinskog sukoba u ukrajinskoj Makijevki u oblasti Donjeck pod ruskom kontrolom, 17. marta 2024. (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Ukrajina je u nedjelju, posljednjeg dana ruskih izbora, ispalila desetke bespilotnih letjelica na okupirana područja i Rusiju, uključujući i glasačko mjesto u regiji Zaporožja i Moskvu, gdje su ograničeni letovi sa tri aerodroma, rekli su ruski dužnosnici.

Općinski kulturni centar u gradiću Kamjanka-Dniprovska zapalio se nakon napada, napisao je ruski političar Vladimir Rogov, predsjednik pokreta “Mi smo s Rusijom”, na Telegram kanalu, a prenosi njemačka agencija dpa.

Civilna zaštita nije mogla započeti s gašenjem požara jer su napadi dronovima trajali. Žrtava nije bilo.

Rusija je tokom noći odbila ukupno 34 ukrajinska napada dronovima, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, uključujući 16 samo u regiji Krasnodar na jugu zemlje.

Tamo je napadnuta rafinerija nafte. Jedan je požar brzo ugašen, a radnici su evakuirani, ali je jedna osoba umrla od srčanog udara.

Vojska je rekla da je srušila dronove u Belgorodu, ruskom gradu koji graniči s Ukrajinom na jugu. Gađan je već treći dan zaredom, pišu agencije, prenosi Hina.

Druge lokacije na kojima su dronovi oboreni su Kaluga i Kursk, rekla je vojska.

U Belgorodu je desetak stambenih četvrti ostalo bez struje zbog napada, prema regionalnom guverneru Vjačeslavu Gladkovu. Oštećene su zgrade i plinovod.

Na regiju Brijansk ispaljena je balistička raketa.

Saobraćaj preko mosta za Krim prekinut je.

U Moskvi su dvije bespilotne letjelice ciljale četvrt Domodedovo, gdje se nalazi aerodrom, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na Telegram kanalu. Jedan dron srušen je u okrugu Ramenskoje, a drugi u okrugu Stupino. Nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti.

Informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti. Rusija često samo izvještava o navodnim uspjesima vlastite protuzračne odbrane od napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Ograničenja letova

Agencija Reuters prenijela je da su moskovski aerodromi Domodedovo, Vnukovo i Žukovski uveli u nedjelju ujutro ograničenja letova iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na rusku državnu službu za nadzor zrakoplovstva.

Agencija prenosi da je u nedjelju u blizini Moskve srušeno ukupno pet ukrajinskih dronova.

Posljednjih sedmica Ukrajina sve više gađa ruske tvornice i objekte bespilotnim letjelicama kako bi poremetila opskrbu napadačkih snaga.

Ukrajina se više od dvije godine brani od ruske invazije.

U ruskim zračnim napadima tokom noći oštećeni su poljoprivredni pogoni i uništeno nekoliko industrijskih zgrada u crnomorskoj luci Odesi, saopćile su u nedjelju ukrajinske snage.

Rusija je lansirala 16 bespilotnih letjelica i sedam projektila, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Iznad regije Odese uništeno je 14 dronova.

Protuzračne snage su saopćile da su rakete gađale ukrajinske regije Harkiv, Doneck i Černjihiv.

Izvor: Agencije