Odmetnuta gruzijska regija raspravlja o pridruživanju Ruskoj Federaciji

Južna Osetija se odvojila od gruzijske vlasti u ratu 1991-92 u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Južna Osetija, regija koja se odvojila od Gruzije i koja sebe naziva nezavisnom državom, pregovarala je s moskovskim zvaničnicima o tome da postane dijelom Rusije, izjavio je u nedjelju predsjednik parlamenta Južne Osetije, a prenosi Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA.

Petodnevni rat

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu otcijepljenu regiju Abhaziju, kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske trupe odbile gruzijski pokušaj ponovnog preuzimanja Južne Osetije u petodnevnom ratu 2008. godine. Venecuela, Nikaragva, Nauru i Sirija također su ih priznale kao nezavisne.

Ali Zapad je optužio Rusiju za aneksiju Abhazije i Južne Osetije, jedne petine teritorije Gruzije, a zvanični Tbilisi želi natrag te dvije regije.

“Razgovaramo o svim tim pitanjima u bliskoj saradnji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i ugovore”, rekao je Alan Alborov, predsjednik parlamenta Južne Osetije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

“Kada zajedno s Ruskom Federacijom dođemo do te ideje (o pridruživanju Ruskoj Federaciji), mi ćemo to učiniti.”

Ruski pasoši i rublja

Alan Gagloev, čelnik Južne Osetije kojeg podržava Rusija, prošle je godine izrazio nadu da bi regija mogla biti službeno uključena u Rusiju, objavila je RIA.

Južna Osetija se odvojila od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi i održava bliske veze sa susjednom ruskom regijom Sjevernom Osetijom. Većina Južnih Oseta etnički se razlikuju od Gruzijaca i govore vlastitim jezikom, srodnim farsiju.

Gotovo svo stanovništvo prihvatilo je ruske pasoše i koriste rusku rublju kao svoju valutu, a ekonomija ovisi o Rusiji.

Izvor: Agencije