Indija se sprema za najveće izbore u svijetu

Indijska izborna komisija će uposliti skoro 15 miliona javnih službenika, od kojih su mnogi nastavnici i mlađi djelatnici, kako bi pomogli u provedbi izbora.

Gotovo 970 miliona Indijaca može glasati na više od milion birališta širom zemlje (REUTERS/Amit Dave/File Photo)

Gotovo milijardu ljudi moći će glasati na općim izborima u Indiji, koji će se održavati gotovo sedam sedmica od 19. aprila, a na njima će premijer Narendra Modi pokušati osvojiti treći uzastopni mandat.

Izbori za Lok Sabhu, donji dom parlamenta s 543 mjesta, trajat će do 1. juna, a očekuje se da će na njima sudjelovati kandidati iz više od 2.400 političkih stranaka, prenosi Hina.

Ovo su neke činjenice o indijskim općim izborima, najvećem demokratskom procesu na svijetu, koje je izdvojio Reuters.

Brojke

Gotovo 970 miliona Indijaca može glasati na više od milion birališta širom zemlje. Indijska izborna komisija će uposliti skoro 15 miliona javnih službenika, od kojih su mnogi nastavnici i mlađi djelatnici, kako bi pomogli u provedbi izbora.

Izbori će se održati u sedam faza. Očekuje se da će 4. juna biti prebrojani glasovi i objavljeni rezultati, a cijeli izborni postupak bi trebao biti završen do 6. juna.

Stranke

Očekuje se da će Modijeva nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), dominantna politička grupa, osvojiti više od 272 zastupnička mjesta potrebna za većinu.

Modi predviđa da će BJP osvojiti 370 mandata, a njegov politički savez National Democratic Alliance preko 400, što bi bilo najviše u protekla četiri desetljeća.

Opoziciona Kongresna stranka, koja je Indijom upravljala većinu vremena od nezavisnosti 1947, osnovala je savez od 28 stranaka nazvan INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) radi zajedničke borbe protiv BJP-a. Savez je podijeljen zbog nesuglasica oko ustupanja mjesta zajedničkim kandidatima.

Proces

Indija koristi elektronske mašine za glasanje, uvedene 1982, a na ovim će se izborima koristiti 5,5 miliona tih uređaja. Birači glasaju pritiskom tastera pored imena kandidata i simbola stranke.

Prema smjernicama indijske izborne komisije, birališta bi trebala biti unutar dva kilometra od svakog birača te izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima. U jednom slučaju, dužnosnici moraju putovati kroz džunglu u zapadnoj saveznoj državi Gudžarat ne bi li došli do jednog jedinog birača.

Izvor: Agencije