Kod granice s Afganistanom poginulo sedam vojnika Pakistana i šest napadača

Poslije prvobitnog neuspjelog pokušaja izveli su napad automobilom-bombom, a zatim i više samoubilačkih napada.

Sedam pakistanskih vojnika i šest napadača je danas poginulo na sjeverozapadu Pakistana u napadu na vojni kontrolni punkt, objavila je vojska, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Šest napadača napalo je sigurnosni punkt rano jutros kod Mir Alija, u pakistanskom okrugu Sjeverni Vaziristan blizu granice sa Afganistanom.

Poslije prvobitnog neuspjelog pokušaja izveli su napad automobilom-bombom, a zatim i više samoubilačkih napada.

Pakistan se mjesecima, pogotovo od povratka talibana na vlast u Afganistanu avgusta 2021. godine, bori s pogoršanjem sigurnosti posebno u pograničnim oblastima.

Ista ideologija

Islamabad smatra kako su neki od tih napada planirani sa afganistanske teritorije gdje napadači imaju utočišta, što zvanični Kabul demantira.

Većinu napada vrše pakistanski talibani Tehrek e Taliban (TTP), oružana grupa koja je odvojena od afganistnskih talibana, ali koja slijedi istu ideologiju.

Sjeverni Vaziristan jedna je od bivših poluautonomnih plemenskih zona na sjeverozapadu Pakistana gdje je pakistanska vojska provela mnoge operacije protiv pobunjenika povezanih s mrežom Al Kaide i sa talibanima poslije invazije Afganistana koju su izvršili SAD i NATO saveznici 2001. godine.

Izvor: Agencije