Washington poziva novog palestinskog premijera da provede duboke reforme

Novoizabrani premijer je petnaest godina radio u Svjetskoj banci u Washingtonu te je obnašao neke funkcije u institucijama Palestinske uprave, među kojima je najistaknutija funkcija predsjednika Upravnog odbora Palestinskog investicionog fonda.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas imenovao je bivšeg zamjenika premijera i predsjednika Palestinskog investicijskog fonda Mohammeda Mustafu za novog premijera (Palestinsko predsjedništvo/Anadolija)

Nakon što mu je palestinski predsjednik dodijelio zadatak formiranja nove vlade, Bijela kuća je pozdravila imenovanje novog palestinskog premijera Mohammada Mustafe i pozvala ga da formira vladu koja će raditi na provedbi „dubokih i kredibilnih reformi“.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je u saopćenju: „Pozivamo na formiranje reformatorske vlade što je prije moguće“ te je naglasila da se „Sjedinjene Američke Države raduju što će ova nova vlada moći provoditi kredibilne i dubinske reforme“.

Glasnogovornica je rekla da je reforma Palestinske uprave neophodna za stvaranje neophodnih uslova za stabilnost na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Tri sedmice nakon što je premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zadužio je ekonomistu Mohammada Mustafu da formira novu palestinsku vladu.

Obnova Pojasa Gaze

Palestinska novinska agencija objavila je tekst predsjedničkog dekreta kojim se Mustafi (69 godina), predsjedniku Upravnog odbora Palestinskog investicionog fonda, dodjeljuje da formira 19. palestinsku vladu.

Zadaci novog premijera u tekstu dekreta su: koordinacija napora za obnovu Pojasa Gaze, ujedinjenje palestinskih institucija, nastavak reformi ka sistemu zasnovanom na transparentnosti i borbi protiv korupcije, priprema za održavanje zakonodavnih i predsjedničkih izbora u svim palestinskim pokrajinama, uključujući i okupirani Jerusalem.

Novoizabrani premijer je petnaest godina radio u Svjetskoj banci u Washingtonu te je obnašao neke funkcije u institucijama Palestinske uprave, među kojima je najistaknutija funkcija predsjednika Upravnog odbora Palestinskog investicionog fonda.

Mohammad Mustafa je politički nezavisan. Bio je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije u Vladi nacionalnog jedinstva, koja je formirana 2014. godine. Na toj funkciji je bio godinu dana. Član je Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije