UN: Ukrajinski vojnici mjesecima mučeni u ruskom zarobljeništvu

Zlostavljanje je ‘užasno’, sistematsko i široko rasprostranjeno, izvijestila je u Ženevi Istražna komisija Vijeća UN-a za ljudska prava o Ukrajini.

Ratni zarobljenici držani su između devet i 15 mjeseci u Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji, navodi se u izvještaju (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Ukrajinski vojnici mjesecima su mučeni u ruskom zarobljeništvu, prema izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u petak koje opisuje ekstremne nivoe patnje.

Zlostavljanje je “užasno”, sistematsko i široko rasprostranjeno, izvijestila je u Ženevi Istražna komisija Vijeća UN-a za ljudska prava o Ukrajini, prenosi Hina.

Ratni zarobljenici redovno su teško premlaćivani i mučeni elektrošokovima, ponekad i po genitalijama, navodi se.

U izvještaju je bio opis čovjeka kojemu su u zatočeništvu slomljene trtična, ključna kost i zubi. Stručnjacima UN-a ispričao je i da su ga toliko premlaćivali da je krvario iz anusa. U očaju, muškarac se pokušao ubiti. Otkako je pušten, morao je na 36 operacija.

Ratni zarobljenici držani su između devet i 15 mjeseci u Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji, navodi se u izvještaju.

Bol i patnja

“Izvještaji žrtava otkrivaju nemilosrdno, brutalno postupanje kojim im je nanošena jaka bol i patnja tokom gotovo cijelog trajanja pritvora, uz očito nepoštivanje ljudskog dostojanstva, koje je uzrokovalo dugotrajnu fizičku i psihičku traumu”, navodi se.

Žrtve su opisale duboku patnju zbog gladi, pribjegavali su jedenju crva, sapuna, papira i ostataka pseće hrane, što je izazvalo nagli pad tjelesne težine, navodi se u izvještaju.

Komisija je rekla da je mučenje koje su provodili pripadnici ruske vojske i zatvorski službenici ratni zločin.

Izvještaj također opisuje torturu i seksualne zločine nad ukrajinskim civilima. U jednom slučaju, 42-godišnju trudnicu i 17-godišnju djevojku njenog sina silovala su dvojica ruskih vojnika.

Komisija je također kategorizirala kontinuirano granatiranje civilnih zgrada i ubijanje civila u Ukrajini koje provodi ruska vojska kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor: Agencije