Ukrajina dronovima napala rusku rafineriju nafte u Kalugi

Privatna rafinerija u Kalugi, nalazi se nekih 65 kilometara od predgrađa Moskve.

Kijev je prošle sedmice izveo niz napada bespilotnim letjelicama na glavna ruska naftna postrojenja (Reuters/Stringer)

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR rano je u petak bespilotnim letjelicama napala malu rafineriju nafte u ruskoj regiji Kalugi, rekao je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters, prenosi Hina.

Kijev je prošle sedmice izveo niz napada bespilotnim letjelicama na glavna ruska naftna postrojenja, čime pokušava ciljati krvotok ruske ekonomije više od dvije godine nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu širokog opsega.

Privatna rafinerija u Kalugi, koja se nalazi nekih 65 kilometara od predgrađa Moskve, nije jedno od važnih ruskih naftnih postrojenja.

Dnevno može preraditi 24.000 barela nafte, a 1,2 miliona tona godišnje.

Ukrajinski izvor rekao je da Ukrajina provjerava razmjere štete na postrojenju.

Dronovi dugog dometa

Vladislav Šapša, guverner regije Kaluga, objavio je ranije na Telegramu da je protuzračna odbrana oborila četiri drona u području gdje se nalazi rafinerija te da nema štete na infrastrukturi niti žrtava.

Kompanija koja je vlasnik rafinerije nije komentirala navode.

Ukrajina je dala prioritet proizvodnji bespilotnih letjelica dugog dometa.

Ukrajinski ministar za digitalne tehnologije, koji zagovara jačanje domaće industrije bespilotnih letjelica, rekao je Reutersu u februaru da Ukrajina ove godine planira proizvesti hiljade dalekometnih bespilotnih letjelica za napade u Rusiji.

Izvor: Al Jazeera