Prvi dan izbora u Rusiji: Kibernetički napadi, izlijevanje boja i molotovljev koktel

Izlaznost je u cijeloj državi u 17:20 sati po moskovskom vremenu bila visoka – oko 24,6 posto.

Izbori u državi koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajat će do nedjelje navečer (REUTERS/Stringer)

Prvi dan predsjedničkih izbora u Rusiji prošao je uz seriju incidenata, što uključuje ulijevanje boje u glasačke kutije, bacanje molotovljevog koktela na biračko mjesto u rodnom gradu predsjednika Vladimira Putina i niz kibernetičkih napada, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Milioni Rusa glasali su u 11 vremenskih zona u državi na početku trodnevnih izbora koji će Putinu gotovo sigurno omogućiti još šest godina na čelu teritorijalno najveće države svijeta. U jeku rata u Ukrajini, najsmrtonosnijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, 71-godišnji Putin dominira ruskom politikom i niko mu od trojice preostalih kandidata na glasačkom listiću ne predstavlja vjerodostojan izazov.

Velika izlaznost širom države

Boja je ulivena u glasačke kutije u Moskvi, na anektiranom Krimu i u regiji Karačajevsko-Čerkeska na Kavkazu, pišu ruski mediji, što su očiti protesti protiv Kremlja. Nadzorna kamera zabilježila je incident s izlijevanjem boje. Mlada žena snimljena je kako stavlja svoj listić u glasačku kutiju, a potom je u nju mirno ulila zelenu tekućinu. Policajac ju je priveo odmah nakon toga.

Molotovljev koktel bačen je na biračko mjesto u Sankt Petersburgu, a uhapšena je 21-godišnjakinja, objavio je portal Fontanka. Na biralištima u Moskvi i Sibiru zabilježeni su pokušaji podmetanja požara. Šefica ruske izborne komisije Ela Pamfilova rekla je da počiniteljima takvih djela prijeti kazna do pet godina zatvora i sugerirala da su počiniteljima platili oni koji su htjeli omesti glasanje.

Izlaznost je u cijeloj državi u 17:20 sati po moskovskom vremenu bila visoka – oko 24,6 posto. Potražnja za elektroničkim glasanjem bila je toliko velika da je sistem bio pod preopterećenjem.

Kremlj tvrdi da će Putin, na vlasti kao predsjednik ili premijer od kraja 1999. godine, pobijediti jer ima široku podršku za spašavanje Rusije od postsovjetskog haosa i suprotstavljanje, kako opisuje, arogantnom i neprijateljskom Zapadu. Izborna komisija objavila je kako je bilo više od 10.000 napada na elektroničke sisteme glasanja, ali i da su ih izdržali.

Glasanje na okupiranim dijelovima Ukrajine

Izbori u državi koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajat će do nedjelje navečer, kada se u 20 sati po lokalnom vremenu zatvaraju posljednja biračka mjesta u Kalinjingradu na Baltičkom moru, prenosi Hina, te dodaje kako se prve prognoze očekuju odmah potom.

Ruske državne anketne agencije već su predvidjele da će 71-godišnji Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i traži peti mandat, dobiti više od 80 posto glasova. To bi za njega bio najveći rezultat ikada.

Zvanična Moskva procjenjuje da broj birača s pravom glasa u Rusiji iznosi 112 miliona – ali ta brojka zapravo uključuje 4,5 miliona ljudi u okupiranim dijelovima ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Osim toga, dva miliona Rusa koji žive u drugim zemljama imaju pravo glasa.

Izvor: Agencije