Trgovački brod pogođen projektilom zapadno od jemenske obale

Trgovački brod izvijestio je da ga je pogodio projektil, te da je pretrpio štetu 140 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada al Hudaydaha.

Husi bespilotnim letjelicama i raketama napadaju brodove na Crvenom moru u znak odmazde zbog ofanzive Izraela u Gazi (Houthi Military Media/Handout via Reuters/File Photo)

Trgovački brod izvijestio je da ga je pogodio projektil, te da je pretrpio štetu 140 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada al Hudaydaha, saopćili su u petak Organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) i britanska zaštitarska kompanija Ambrey.

“Plovilo je pretrpjelo određenu štetu. Posada je sigurna i plovilo nastavlja prema sljedećoj luci”, objavio je UKMTO. Ambrey je također izvijestio da je brod pretrpio štetu i da nema ozlijeđenih.

UKMTO je rekao da je drugi brod, 93 km jugozapadno od al Hudaydaha, prijavio projektile koji su letjeli iznad broda i eksplodirali u daljini.

“Zapovjednik je izvijestio da dva projektila lete iznad broda i čuo je dva glasna praska u daljini. Plovilo je izvijestilo da nema štete i da je posada sigurna. Plovilo nastavlja prema sljedećoj luci pristajanja”, rečeno je.

Kasno u četvrtak, američka vojska je saopćila da su Husi ispalili dvije protubrodske balističke rakete iz Jemena prema Adenskom zaljevu i dvije rakete prema Crvenom moru, ali nije bilo izvještaja o ozlijeđenim ili šteti na američkim ili koalicijskim brodovima.

Centralna komanda američke vojske saopćila je da je uništila devet protubrodskih projektila i dvije bespilotne letjelice u područjima pod kontrolom Husa u Jemenu.

Podrška Palestincima

Husi su od sredine novembra više puta lansirali bespilotne letjelice i projektile na međunarodne komercijalne brodove u Adenskom zaljevu, rekavši da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima protiv izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Njihovi napadi na Crvenom moru prekinuli su globalni transport, prisiljavajući kompanije na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Sjedinjene Američke Države i Britanija izvele su napade na ciljeve Husa kao odgovor, ali to nije smanjilo napetosti u Crvenom moru.

Izvor: Agencije