Tajani: Slanje NATO snaga u Ukrajinu moglo bi izazvati svjetski rat

Tajanijev komentar uslijedio je nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno iznio ideju o slanju trupa za odbranu Ukrajine.

'Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju i rat protiv Rusije znači rizikovati Treći svjetski rat', rekao je Tajani (Guglielmo Mangiapane/Reuters)

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da bi slanje NATO snaga u Ukrajinu značilo rizik od izbijanja trećeg svjetskog rata, prenosi Anadolija.

“Mislim da NATO ne bi trebao ući u Ukrajinu. To bi bila greška. Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju i rat protiv Rusije znači rizikovati Treći svjetski rat“, rekao je Tajani u Veroni, na sjeveru Italije.

Tajanijev komentar uslijedio je nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno iznio ideju o slanju trupa za odbranu Ukrajine.

“Naša vojska je dobra u onome što radi, štiti naše brodove u Crvenom moru, dobro radi u Libanu, Africi i Iraku. Oni su nosioci mira i slobode“, dodao je Tajani.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Pojasu Gaze, Tajani je rekao da Italija mora raditi s “umjerenim muslimanskim zemljama“, kao što je Egipat, na postizanju mirovnog sporazuma za Pojas Gaze.

“Egipat je ključni akter u pokušaju da se pronađe sporazum koji će donijeti mir u Gazi. Egipat je, kao i Katar, temeljna zemlja za stabilnost ovog regiona i Mediterana“, rekao je Tajani.

Macron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je izjavio da bi Evropa trebala da se “pripremi za rat ukoliko želi mir”, dodajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin “protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobijedi”.

“Ukoliko Rusija bude pobijedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope bit će sveden na nulu”, rekao je Macron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naglasio je da Evropa “ne treba da povlači crvene linije koje bi ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu.”

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsjednik je ponovio da ne treba isključiti tu opciju. Naglasio je da trenutna situacija ne zahtijeva takav korak.

Izvor: Agencije