Stanovnik Gaze poginuo za šaku brašna: ‘Vreća natopljena krvlju’

Izraelske okupacione snage namjerno gađaju građane dok pokušavaju doći do pomoći u hrani.

Al Jazeera je također objavila snimke dolaska kola hitne pomoći koja su prevozila poginule i ranjene u bolnicu Al-Shifa u Gazi

Al Jazeera je objavila snimak na kojem se vidi vreća natopljena krvlju jednog od poginulih u izraelskom masakru nad stanovnicima Gaze koji su čekali humanitarnu pomoć na Kuvajtskom kružnom toku.

Izrael nastavlja provoditi svoju politiku izgladnjivanja, posebno protiv stanovništva na sjeveru Pojasa Gaze.

Tokom direktnog javljanja, jedan od svjedoka je donio vreću natopljenu krvlju do Al Jazeerinog reportera Ismaila al-Ghoula. Rekao je da je vreća pripadala osobi koja je poginula u novom masakru, te kako je životom platio tu vreću.

“Ova vreća je natopljena krvlju šehida. To je sve što je od njega ostalo. Ljudi gube živote radi vreće brašna. Nema snage niti moći osim kod Allaha”, rekao je.

Svjedok je ispričao šta se dogodilo, rekavši da su ih okupacione snage napale čim su se građani okupili kako bi dobili vreće brašna. Drugi svjedok kaže kako je vidio najmanje 20 poginulih u blizini Kuvajtskog kružnog toka.

Al Jazeerin reporter je dodao da su snimci vreća brašna i pomoći u hrani natopljene krvlju mučenika postali uobičajen prizor, jer izraelske okupacione snage namjerno gađaju građane dok pokušavaju doći do pomoći u hrani u nadi da će nahraniti svoje gladne porodice.

‘Riskiramo živote zbog vreće brašna’

Al Jazeera je također objavila snimke dolaska kola hitne pomoći koja su prevozila poginule i ranjene u bolnicu Al-Shifa u Gazi, kao i snimke iz najvećeg medicinskog kompleksa u Pojasu, gdje su desetine ranjenika ležale na podu zbog nedostatka medicinskih potrepština.

“Zbog vreće brašna riskiramo svoje živote i žrtvujemo se. Hvala Bogu, žrtvujemo se za domovinu”, rekao je za Al Jazeeru jedan od ranjenika u bolnici Al-Shifa.

Reporter Al Jazeere Ismail al-Ghoul izvijestio je da je bilo poginulih u pucnjavi iz izraelskog helikoptera na stanovnike Gaze dok su čekali pomoć u blizini Kuvajtskog kružnog toka, u najnovijem masakru okupacijskih snaga nad Palestincima koji su čekali pomoć.

Krajem februara desio se veliki masakr nad civilima koji su čekali u redu za brašno u blizini kružnog toka Al-Nabulsi.

Izvor: Al Jazeera