SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Mađarska otvoreno poziva SAD i druge saveznike da prekinu s vojnom podrškom Ukrajini kako bi iznudili hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

Viktor Orban je pohvalio Donalda Trumpa kao jedinog američkog predsjedničkog kandidata koji bi mogao okončati rat u Ukrajini i to prekidom vojne pomoći Kijevu (Leah Millis/Reuters)

Saveznici u NATO-u upozoravaju Mađarsku na opasnosti njenih “bliskih i širećih” odnosa s Rusijom, i ako je to politički izbor Budimpešte, morat ćemo da odlučimo kako najbolje zaštititi naše sigurnosne interese, izjavio je američki ambasador u Mađarskoj.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona pogoršali su se zbog mađarskog odugovlačenja oko ratifikacije pristupa Švedske NATO-u, a što je konačno usvojila Budimpešta prošlog mjeseca, kao i zbog ‘srdačnih’ veza premijera Viktora Orbana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi Fena navode Reutersa.

“Te legitimne sigurnosne zabrinutosti, koju dijeli 31 saveznik Mađarske, ne mogu se zanemariti”, izjavio je američki ambasador David Pressman u govoru povodom 25. godišnjice članstva Mađarske u vojnom savezu NATO.

Drugačije ponašanje Mađarske

Pressman je kazao da je Mađarska saveznik “koji se ponaša drugačije od bilo koga drugog”.

“Radi se o vladi koja etiketira i tretira Sjedinjene Američke Države kao “protivnika” dok donosi političke odluke koje je sve više izoliraju od prijatelja i saveznika”, dodao je.

“Ovaj govor upućen je dugogodišnjem prijatelju i savezniku koji govori i čini stvari koje potkopavaju povjerenje i prijateljstvo”, poručio je američki diplomata.

Napetosti između Orbanove vlade i administracije predsjednika Joea Bidena pojačale su se proteklih sedmica jer je Orban otvoreno podržao kandidaturu republikanca Donalda Trumpa za američkog predsjednika, nakon sastanka s Trumpom na Floridi.

Orban je pohvalio Trumpa kao jedinog američkog predsjedničkog kandidata koji bi mogao okončati rat u Ukrajini i to prekidom vojne pomoći Kijevu.

Budimpešta se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali Orban je odbio da pošalje oružje u Kijev i više puta je kritikovao sankcije Evropske unije protiv Rusije. Njegova vlada održava bliske odnose s Moskvom, dijelom zbog stalne energetske ovisnosti Mađarske od Rusije.

Pressman je rekao da Mađarska otvoreno poziva Sjedinjene Američke Države i druge saveznike da prekinu s vojnom podrškom Ukrajini kako bi iznudili hitan prekid vatre i mirovne pregovore.

“Sjedinjene Američke Države također žele mir. Želimo da se taj rat završi. Međutim, mađarski prijedlog nije u skladu s realnošću”, dodao je.

Izvor: Agencije