Rusi lojalni Ukrajini ‘pretvorili’ ruske pogranične regije u aktivne borbene zone

Tri grupe sa sjedištem u Ukrajini ranije su se oglasile o tome da provode oružane operacije u ruskim regijama Belgorod i Kursk.

Pripadnici Legije sloboda Rusije koji služe u redovima ukrajinse vojske na položajima u blizini prive borbene linije, u regiji Donjeck, Ukrajina, 21. marta 2023. (REUTERS/Alex Babenko)

Viši dužnosnik ukrajinske obavještajne službe izjavio je da naoružane grupe, koje se navodno sastoje od Rusa koji se protive Kremlju, provode upade na ruski teritorij, pretvorivši dvije pogranične regije u “aktivne borbene zone”, prenosi Hina.

Tri grupe sa sjedištem u Ukrajini ranije su se oglasile o tome da provode oružane operacije u ruskim regijama Belgorod i Kursk, tražeći od tamošnjih stanovnika da evakuiraju gradove i sela radi vlastite sigurnosti.

“Regije Kursk i Belgorod sada su područje aktivnih borbenih akcija. To je ono što potvrđujemo. I kao što su izjavili volonteri i pobunjenici, riječ je o građanima Rusije koji, nemajući druge mogućnosti, nego da ružjem brane svoja građanska prava protiv Putinovog režima”, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe GUR na nacionalnoj televiziji.

Vjačslav Gladkov, guverner ruske oblasti Belgorod izjavio je ranije da su dvije osobe ubijene, a najmanje 20 ranjeno u napadima ukrajinskih oružanih snaga unutar granice. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je spriječilo napad ukrajinske vojske.

Gladkov je objavio na Telegramu da je krenuo u pogranične ruske okruge, tačnije u grad Kozinka, kako bi doznao iz prve ruke o tim događajima. Ruski vojni blogeri ranije su objavili da su ruski padobranci poslani u grad.

Prekogranični napadi

Guverner regije Kursk Roman Starovoit naveo je na Telegramu da “ukrajinski teroristi nisu prestali s pokušajima da dovedu diverzante na naš teritorij”.

Jedna od tri oružane grupe, Legija slobode Rusije objavila je na Telegramu da s obzirom na “ograničenu vojnu operaciju” koja se provodi u dvije regije, traži od stanovnika određenih gradova da napuste to područje.

Drugi Sibirski bataljon objavio je da vlada “raspoloženje panike u gradu Grajvoron, pokraj Kozinke, te da su automobili čekali u redu za odlazak”. Te dvije grupe ranije ove sedmice potvrdile su pokretanje prekograničnog upada.

Ruski dužnosnici u prošlosti su te grupe smatrali marionetama ukrajinske vojske i američke CIA-e, za koje Moskva kaže da pokušavaju potaknuti haos u Rusiji.

U prošlosti su Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus preuzimale odgovornost za prekogranične napade na Rusiju iz Ukrajine.

Izvor: Agencije