Putin: Ukrajina će biti kažnjena za ometanje izbora i napada na civile

Obraćajući se vojnim komandantima i šefovima obavještajnih agencija te najutjecajnijim civilnim čelnicima, Putin je rekao da takvi zločini neće proći nekažnjeno.

Ruske državne anketne agencije već su predvidjele da će 71-godišnji Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i traži peti mandat, dobiti više od 80 posto glasova (Alexander Zemlianichenko/Reuters)

Predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao da će Ukrajina biti kažnjena zbog “pokušaja ometanja ruskih predsjedničkih izbora granatiranjem civilnih meta na ruskom teritoriju i slanja 2.500 naoružanih vojnika u pokušaju da probiju ruske granice.”

Obraćajući se vojnim komandantima i šefovima obavještajnih agencija te najutjecajnijim civilnim čelnicima, Putin je rekao da “takvi zločini neće proći nekažnjeno”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Kako bi poremetili glasački proces i zastrašili ljude, barem u pograničnim područjima, režim u Kijevu pokušava izvesti kaznene akcije, ciljajući civilna naselja u Rusiji”, rekao je Putin.

“Neprijateljski napadi neće proći nekažnjeno”, dodao je Putin, dodavši da je ruska protuzračna odbrana srušila 95 posto projektila i granata. Rekao je da je poginulo i troje civila.

Prema njegovim riječima, izvršena su četiri napada na područje Belgoroda i jedan napad na područje Kurska. Također je rekao da iza tih napada stoje ukrajinski proksiji, oko 2.500 vojnika uz podršku 35 tenkova i 40 oklopnih vozila.

Oko 60 posto tih vojnika, nastavio je Putin, je ubijeno, a uništena im je i polovina oklopnih vozila.

“Siguran sam da će naši ljudi, naš ruski narod, na ovo reagirati još većom solidarnošću. Koga su oni odlučili zastrašiti? Ruski narod?”, pita se ruski predsjednik.

Trodnevni izbori

Ruski glasači počeli su u petak ujutro izlaziti na birališta, na trodnevne predsjedničke izbore koji će Vladimiru Putinu sasvim sigurno donijeti još jedan šestogodišnji mandat na vlasti budući da nema pravih protukandidata.

Glasanje u najvećoj državi na svijetu počelo je otvaranjem biračkih mjesta na ruskom dalekom istoku, piše dpa.

Izbori u zemlji koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajat će do nedjelje navečer, kada se u 20 sati po lokalnom vremenu zatvaraju posljednja biračka mjesta u Kalinjingradu na Baltičkom moru. Prve prognoze očekuju se odmah nakon toga.

Ruske državne anketne agencije već su predvidjele da će 71-godišnji Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt stoljeća i traži peti mandat, dobiti više od 80 posto glasova. To bi za njega bio najveći rezultat ikada.

Izvor: Agencije