Norveškom ljekaru doživotna zabrana ulaska u Palestinu: ‘Izrael stalno laže’

Norveški ljekar Mads Gilbert podržava Palestinu od rane mladosti, zbog čega mu je Izrael zauvijek zabranio ulazak na palestinske teritorije.

Norveški ljekar Mads Gilbert (lijevo) i njegov prijatelj Erik Fosse godinama podržavaju Gazu (REUTERS/Scanpix/Erlend Aas)

Turski list Yeni Safak objavio je tekst Yasara Songua o norveškom ljekaru Madsu Gilbertu, koji je podržavao Palestinu od rane mladosti, zbog čega mu je Izrael zauvijek zabranio ulazak na palestinske teritorije.

U izvještaju turskog lista podsjeća se na pismo norveškog ljekara objavljeno 2014. godine, koje je u to vrijeme izazvalo pometnju jer je otkrilo užase izraelskog rata u Gazi.

Autor je objasnio da je Gilbert svojim pismom privukao međunarodnu pažnju, te potakao 40 organizacija da protestvuju protiv izraelskih napada.

Gilbert se u toj poruci obratio svijetu, rekavši: “Kopnena operacija protiv Gaze izazvala je sve vrste štete, kao što su sakaćenje, rasparčavanje i smrt mnogih nedužnih Palestinaca i civila svih uzrasta. Svi krvare.”

Nastavio je: “Heroji u vozilima hitne pomoći i svi radnici u bolnicama u Gazi rade između 12 i 24 sata dnevno. Većina oružja je američke proizvodnje. Dragi američki predsjedniče, imate li srca? Pozivam Vas da dođete ovdje u bolnicu Al-Shifa na jednu noć, samo jednu noć.”

Neće se predati

Autor je rekao da norveški ljekar, koji sada ima 76 godina, dobro poznaje Palestince i Izraelce nakon što je 16 godina radio u bolnici Al-Shifa u Gazi, stoga je uvjeren da se Palestinci nikada neće predati i da će odolijevati bez obzira na sve okolnosti.

Izvještaj lista Yeni Safak navodi da Mads Gilbert poznaje Izrael dovoljno dobro da može reći kako “konstantno laže”. Gilbert  zbog toga i dalje radi s timom hitne medicinske pomoći u Kairu, uz podršku norveške vlade, dok čeka da uđe u Gazu, iako mu je 76 godina.

Prema autoru, Gilbert je spomenuo da solidarnost daje snagu ljudima u Gazi, te kako je odranije, još od 2014. godine, pozivao ljude u svijetu da krenu u akciju, govoreći: ”Vičem vam iz Gaze: Nemamo vremena za gubljenje! Morate zaustaviti ludilo! Morate vikati glasnije od bombi!”

Izrael je ljut

Autor je istakao da su zapažanja norveškog ljekara o događajima, njegova potvrda da Izrael namjerno bombardira Gazu još od 2014. godine i njegova mobilizacija svjetskog javnog mnijenja protiv kršenja prava koje provodi Izrael razbjesnili izraelsku vladu. Izraelski vojnici na granici nisu dozvolili norveškom ljekaru da uđe u opkoljeni Pojas Gaze, rekavši mu da se nalazi na listi onih kojima je doživotno zabranjen ulazak u Palestinu.

Yeni Safak je naveo da su hiljade Palestinaca izgubile živote u ratu koji je trajao 22 dana krajem 2008. i početkom 2009. godine. Mads Gilbert i njegov prijatelj, ljekar Erik Fosse, koji su svjedočili događajima, sakupili su bilješke koje su vodili i pretvorili ih u knjigu pod naslovom ”Suze iz Gaze”.

Knjiga opisuje izraelske napade na palestinske civile i ono što se dogodilo u bolnici Al-Shifa sa svim detaljima nakon rata 2014. godine. Osim toga, norveški ljekar je svojom knjigom ”Noć u Gazi” nastavio biti glas Palestine nakon napada 2014.

Izvor: Agencije