Macron: Evropa treba da se pripremi za rat ako želi mir

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsjednik Emmanuel Macron je ponovio da ne treba isključiti tu opciju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom (Gonzalo Fuentes/Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi Evropa trebala da se “pripremi za rat ukoliko želi mir”, dodajući da je ruski predsjednik Vladimir Putin “protivnik koji se neće zaustaviti u Ukrajini ako pobijedi”.

“Ukoliko Rusija bude pobijedila u ovom ratu, kredibilitet Evrope bit će sveden na nulu”, rekao je Macron u intervjuu za francuske televizije TF1 i Frans 2, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naglasio je da Evropa “ne treba da povlači crvene linije koje bi ohrabrile Rusiju da nastavi sa invazijom na Ukrajinu.”

Ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu

Na pitanje o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, francuski predsjednik je ponovio da ne treba isključiti tu opciju. Naglasio je da trenutna situacija ne zahtijeva takav korak.

“Danas nismo u toj situaciji, ali sve opcije su moguće”, poručio je.

Macron je istakao da Francuska nikada neće pokrenuti ofanzivu na Rusiju i da Pariz nije u ratu sa Moskvom, uprkos činjenici “da je Rusija pokrenula agresivne napade na francuske interese u Francuskoj i van nje.”

Dodao je da je Ukrajina u “teškoj” situaciji na terenu zbog čega joj je neophodna jača podrška saveznika.

Macron se nada da će jednog dana doći vrijeme za pregovore o miru sa ruskim predsjednikom “ma ko to bio.”

Francuski predsjednik je prošlog mjeseca rekao da zemlje koje pružaju podršku Ukrajini ne treba da isključe opciju slanja svojih trupa na front.

Njegova izjava izazvala je niz odgovora saveznika koji su ranije saopćili da nemaju namjeru slati trupe u Ukrajinu.

Izvor: Agencije