Izraelski list pohvalio obavještajne sposobnosti Hamasa prije Potopa al-Aksa

Pokret Hamas, prije 7. oktobra, uspio je dobiti pristup desecima kamera, od kojih se veliki broj njih nalazi unutar kibuca.

Hamasove sposobnosti u obavještajnoj oblasti postale jasne Izraelcima tek nakon što je izraelska vojska ušla u Gazu (Hamas Military Wing/Handout via REUTERS)

List Israel Hayom navodi da je pokret Hamas, prije 7. oktobra, uspio dobiti pristup desecima kamera, od kojih se veliki broj njih nalazi unutar kibuca (vojnih poljoprivrednih naselja) na granici s Pojasom Gaze. Napominje da izraelska vojska sada priznaje da je, kako je to nazvala, “problem s kamerama” već bio identificiran, ali da se to pitanje nije rješavalo neophodnom brzinom.

List dodaje da su Hamasove sposobnosti u obavještajnoj oblasti postale jasne Izraelcima tek nakon što je izraelska vojska ušla u Gazu i zaplijenila podatke sa servera koje je Hamas postavio pod zemljom i kompjutera povezanih s njima. Ono što je tamo otkriveno ostavilo je izraelske obavještajne službenike bez teksta, navodi list Israel Hayom.

List navodi da izraelska vojska sada shvata da postoje napadi Hamasa koji nisu otkriveni u stvarnom vremenu i da su mu, uprkos relativno ograničenim cyber mogućnostima, obavještajni podaci koje je izvukao iz telefona u koje je uspio provaliti dobro poslužili 7. oktobra, aludirajući time na operaciju Potop al-Aksa, koju je pokrenuo palestinski otpor predvođen Brigadama Al-Qassam kao odgovor na konstantne izraelske napade.

Hamas uspješan i u cyber ratu

Još jedno područje u kojem su otkrivene stvarne mogućnosti Hamasa nakon početka agresije na Gazu, prema novinama Israel Hayom, jeste cyber rat. Tokom posljednjih godina, izraelska vojska je identificirala mnoge pokušaje Hamasa da hakira mobilne telefone vojnika. Također, kao i u slučaju hakiranja kamera, tek nakon ulaska u Gazu i zaplijene Hamasovih servera u tunelima, postalo je jasno da je to samo vrh ledenog brijega.

Izraelska vojska tek sada shvata da je bilo Hamasovih pokušaja infiltracije koji nisu otkriveni u stvarnom vremenu, te da su obavještajne informacije koje je uspio izvući iz hakiranih telefona dobro poslužile ovom pokretu u operaciji Potop al-Aksa. Pored toga, uspio je razviti izviđačke sposobnosti koje su uključivale i dronove, a letjeli su iznad Pojasa Gaze i fotografirali izraelsku teritoriju.

Netanel Flamer, predavač na Univerzitetu Bar-Ilan, izjavio je za list: ”U Izraelu je postojalo uvjerenje da Hamas nema ozbiljne obavještajne službe, a najviše što može učiniti je podići dvogled i nadgledati izdaleka, te kako ova organizacija nije ni Rusija ni Kina”.

Dodao je: “Ovo je bila veoma velika greška. Hamas je imao visokokvalitetne obavještajne službe, ali prijetnja nije bila adekvatno apsorbirana u izraelske sigurnosne sisteme”. Zapravo, ono što je tamo otkriveno ostavilo je izraelske obavještajne zvaničnike bez teksta, navodi se u listu.

Izvor: Agencije