Izraelske procjene ukazuju na prisustvo 6.000 Hamasovih boraca u centralnoj i sjevernoj Gazi

Izrael kaže da bi smanjenjem broja njegovih vojnika u Gazi Hamas ponovo uspostavio vojnu i administrativnu kontrolu nad Pojasom.

Dvojica boraca iz Brigada Al-Qassam (zvanična stranica Al-Qassama)

Izraelske sigurnosne procjene ukazuju na to da se između 4.000 i 6.000 Hamasovih boraca nalazi u centralnom i sjevernom Pojasu Gaze, prenosi izraelski list Yedioth Ahronoth.

Izraelske procjene upozoravaju da bi smanjenje broja vojnika u Gazi i odsustvo snaga koje bi popunile vakuum dovelo do toga da Hamas ponovo uspostavi vojnu i administrativnu kontrolu nad Pojasom.

List Haaretz objavio je u februaru, pozivajući se na izraelske vojne, medijske i političke izvore, kako je u posljednje vrijeme sve više izvještaja o ponovnim borbama u gradu Gazi i sjevernim regijama Pojasa, što govorio da su Hamas i ostale palestinske frakcije obnovile svoju sposobnost djelovanja na tim područjima.

List dodaje da Hamas pokušava pojačati borbe na ovim područjima, nad kojima je Izrael uspostavio kontrolu, kako to tvrdi. Na taj način bi pokret mogao pokazati svoje organizacijske i operativne sposobnosti, a istovremeno smanjiti izraelski vojni pritisak na jug Pojasa Gaze.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, predstavile su na videosnimku od 7. marta ove godine novi raketni bacač koji je napravljen i posvećen dvojici šehida Khairyju Alqamu i Udayu Al-Tamimiju.

Vojni ekspert, generalmajor Fayez al-Duwairi potvrdio je za Al Jazeeru da se iz snimka može zaključiti kako je riječ o imitaciji projektila Kaćuša kalibra 122 mm, što znači da postiže domet do 14 kilometara, odnosno da može dosegnuti do svih  doseljeničkih naselja u okolini Gaze.

Raketni bacač nosi osam projektila i to bi moglo biti jedno od dostignuća trenutne bitke, kaže Al-Duwairi, koji smatra da postoji velika vjerovatnoća da je bacač napravljen obrnutim inženjeringom.

Vojni ekspert dodaje da predstavljanje novog oružja upravo u ovom trenutku, pet mjeseci nakon rata, znači da Al-Qassam i dalje vodi bitku i kontrolira komandni sistem, te da ima šta ponuditi nakon ovog perioda borbe.

Raketna snaga

Radio izraelske vojske objavio je početkom februara da su izraelske snage još uvijek daleko od toga da ostvare cilj uništavanja raketnih sposobnosti pokreta Hamas, ističući da je za ovaj zadatak potrebna godina ili dvije, kako su to pokazale procjene.

Mnoge lansirne rampe u Pojasu Gaze zakopane su pod zemljom, što otežava izraelskim snagama da ih pronađu, saopćio je izraelski radio.

Dodaje da procjene pokazuju da Hamas još uvijek ima oko 1.000 raketa do ovog momenta, od kojih je većina na platformama zakopanim pod zemljom.

Istraživači Izraelske vojno-obavještajne službe izjavili su prošlog februara da je Hamas u stanju da opstane kao naoružana organizacija koja će moći voditi gerilski rat.

U svom izvještaju su pojasnili da bi izraelska vojska mogla uspjeti u tome da eliminira pokret kao vladajući sistem, ali da neće moći okončati njegovo postojanje kao oružane organizacije, prema onome što je izraelski Channel 12 objavio prošlog mjeseca.

Izraelski kanal je naveo da je šef istraživačkog odjela u Izraelskoj vojno-obavještajnoj službi predstavio zvaničnicima u izraelskoj okupacionoj vladi zaključke do kojih je vojska došla. U svojoj poruci su upozorili na to da pokret Hamas i dalje uživa stvarnu podršku uprkos razarajućem ratu koji se vodi u Gazi.

U posljednje vrijeme, u zapadnim i izraelskim medijima govorilo se o tome da izraelska okupacija nije u stanju poraziti ili vojno eliminirati Hamas, smatrajući da je to nerealna ideja.

Izrael od 7. oktobra prošle godine vodi razorni rat protiv Pojasa Gaze koji je, pored neviđene humanitarne katastrofe i ogromnog uništavanja infrastrukture i imovine, ostavio na desetine hiljada ubijenih i ranjenih, većinom žena i djece, prema podacima Ujedinjenih naroda i palestinske strane. Ovakva dešavanja dovela su do toga da se Izrael pojavi pred Međunarodnim sudom pravde zbog optužbi za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije