Hamas predstavlja sporazum o razmjeni zarobljenika

Tel Aviv razmatra odgovor Hamasa na uslove o razmjeni zarobljenika, javio je radio izraelske vojske.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno i ranjeno na desetke hiljada civila, većinom djece i žena (Al Jazeera)

Islamski pokret otpora Hamas objavio je da je posrednicima u Egiptu i Kataru dostavio sveobuhvatan koncept pregovora, zasnovan na četiri uslova koje pokret smatra neophodnim za postizanje sporazuma i razmjenu zarobljenika: zaustavljanje agresije, dopremanje humanitarne pomoći, povratak raseljenih i povlačenje okupacije iz Pojasa Gaze. Agencija Reuters je saopćila da je dobila uvid u Hamasov odgovor i objavila neke od njegovih stavki.

Hamas je u saopćenju rekao da uslove koje je predstavio smatra neophodnim za postizanje sporazuma i razmjenu zarobljenika te je naglasio da će djelovati u skladu s pravima i brigama palestinskog naroda.

Direktor Al Jazeerinog ureda u Palestini Walid al-Omari rekao je, prema informacijama iz vladinih izvora, a koje se pripisuju visokim izvorima u Izraelu, da je Hamas u svom novom prijedlogu prvi put govorio o oslobađanju hiljadu palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje sve izraelske djece, žena, bolesnih i staraca koji su u pritvoru u Gazi. Ovo je dio prve faze sporazuma o razmjeni i prekidu vatre koji će trajati 42 dana, uz omogućavanje povratka raseljenih u sjeverni Pojas Gaze.

On je dodao da će, prema tim informacijama, nakon ove faze početi pregovori o trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju izraelskih okupatorskih snaga. Ovo je priprema za implementaciju preostalih faza sporazuma o razmjeni.

Al-Omari je rekao da će Ratni kabinet danas raspravljati o dokumentu koji je dostavio Hamas.

Prva faza

Reuters je rekao da je vidio prijedlog koji je iznio Hamas te da prijedlog koji je pokret iznio posrednicima predstavlja plan za prekid vatre u Gazi. Prva faza uključuje „oslobađanje žena, djece, starijih i bolesnih Izraelaca u zamjenu za oslobađanje od sedam stotina do hiljadu palestinskih zatvorenika, među kojima je stotinu onih koji služe doživotne i visoke kazne“.

Oslobađanje stotinu palestinskih zatvorenika koji služe doživotnu kaznu u izraelskim zatvorima je u zamjenu za oslobađanje „regrutkinja“.

Prema iznešenom prijedlogu, Hamas će pristati na datum trajnog prekida vatre nakon prve razmjene zarobljenikea. Hamas je u prijedlogu naveo i da će konačni datum povlačenja Izraela iz Gaze biti dogovoren nakon prve faze.

Svi taoci s obje strane bit će pušteni u drugoj fazi plana, prenosi Reuters.

U četvrtak je izraelski Kanal 12 objavio da je Katar Izraelu dostavio odgovor Hamasa u vezi sa sporazumom o razmjeni zarobljenika.

Radio izraelske vojske je objavio da Tel Aviv razmatra odgovor Hamasa na uslove za postizanje sporazuma o razmjeni.

Izraelski mediji izvještavaju da bi se Ratni kabinet mogao ponovo sastati u petak zbog razgovora o Hamasovom odgovoru na sporazum.

U vezi sa ovime, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je u kratkom saopćenju rekao da su zahtjevi Hamasa „nerazumni i da ćemo o ovome obavijestiti Ratni kabinet“. On tvrdi da se novi stav Hamasa u pregovorima o sporazumu i dalje temelji na „neosnovanim zahtjevima“.

Netanyahuove izjave uslijedile su nakon njegovog sastanka sa porodicama izraelskih talaca u Pojasu Gaze. Ove porodice su organizirale demonstracije u Tel Avivu kao dio aktuelnog pritiska na izraelsku vladu da ubrza zaključivanje sporazuma o razmjeni talaca.

Nastavak pregovora

Koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, John Kirby, rekao je da se pregovori za postizanje sporazuma o prekidu vatre i dalje nastavljaju. Kirby je dodao da se nije promijenio američki stav u pogledu odbijanja pokretanja velike operacije u Rafahu bez uzimanja u obzir zaštite više od milion ljudi koji se tamo nalaze.

Kirby je, također, rekao da se nastavlja rad sa saveznicima na tome kako upravljati privremenom lukom u Gazi.

Prošlosedmični pregovori u Kairu uz posredovanje Egipta i Katara nisu doveli do nekog rezultata u postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika u okviru privremenog primirja u Pojasu Gaze.

Netanyahu se suočava s kritikama običnog naroda i brojnih političara, čak i onih koji su povezani s Ratnim kabinetom, zbog talaca u Gazi i neuspjeha u pronalaženju načina da se vrate živi. ​​Neki ga optužuju za ometanje dogovora o njihovom oslobađanju.

Porodice talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze gotovo svakodnevno demonstriraju tražeći sklapanje sporazuma koji bi doveo do oslobađanja njihove djece.

Izrael u svojim zatvorima drži najmanje 9.100 Palestinaca, prema zvaničnim palestinskim izvorima, dok nije poznat broj izraelskih zatvorenika u Gazi, jer Hamas odbija otkriti njihov tačan broj.

Izraelski mediji govore da se broj zatvorenika u Gazi kreće između 240 i 253, a palestinski pokret govori o ubistvu 70 njih kao rezultat izraelskog bombardovanja.

Hamas je oslobodio 105 zarobljenika Izraelaca i onih druge nacionalnosti tokom sporazuma o razmjeni zatvorenika u novembru 2023. tokom privremenog humanitarnog primirja.

Između Hamasa i Izraela bilo je postignuto humanitarno primirje u trajanju od sedmicu, od 24. novembra do 1. decembra 2023. godine, tokom kojeg je došlo do prekida vatre, razmjene zarobljenika i dostavljanja određene količine humanitarne pomoći u Gazu, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD-a.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno i ranjeno na desetke hiljada civila, većinom djece i žena, pored neviđene humanitarne katastrofe i masovnog uništenja infrastrukture, što je dovelo do toga da Tel Aviv bude izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije