Francuska za zabranu izvoza polovne odjeće iz EU-a

Evropske vlade pokušavaju naći rješenje za sve veći problem tekstilnog otpada.

Polovna odjeća može izazvati zagađenje u afričkim državama gdje roba, koja se ne može preprodati, završi na smetljištima (REUTERS/Francis Kokoroko)

Francuska predlaže da se u Evropskoj uniji uvede zabrana izvoza polovne odjeće jer izaziva onečišćenje u državam uvoznicama, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo zaštite okoline u trenutku kada evropske vlade pokušavaju naći rješenje za sve veći problem tekstilnog otpada, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Podaci UN-a pokazuju da je izvoz polovnog tekstila iz EU u 2022. dosegao 1,4 miliona tona, više nego dvostruko u odnosu na 2000. godinu.

Polovna odjeća može izazvati zagađenje u afričkim državama gdje roba, koja se ne može preprodati, završi na smetljištima.

Podrška Švedske i Danske

Evropska komisija navodi da EU godišnje proizvede 5,2 miliona tona otpada od odjeće i obuće.

Prijedlog Francuske podržavaju Švedska i Danska, a o njemu će se raspravljati na sastanku Vijeća za okolinu u Briselu 25. marta. Francuska je vrlo kritična prema tzv. brzoj modi i pretjeranom konzumerizmu.

“Afrika više ne može biti kanta za smeće za brzu modu. Moramo smanjiti otpad i upravljati svojim vlastitim otpadom”, saopćilo je francusko Ministarstvo.

Izvor: Agencije