Bivši zvaničnici: Trump je naredio CIA-i da započne tajnu operaciju protiv Kine

Napori CIA-e unutar Kine imali su za cilj da podstaknu paranoju među tamošnjim najvišim zvaničnicima.

Trump, sada kandidat republikanaca za predsjednika, najavio je da će zauzeti još oštriji pristup prema Kini ako bude ponovo izabran za predsjednika u novembru (REUTERS/Alyssa Pointer/File Photo)

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2019. godine naredio Centralnoj obavještajno agenciji (CIA) da započne tajnu operaciju na kineskim društvenim mrežama sa ciljem da okrene tamošnje javno mnijenje protiv njene vlade, tvrde bivši američki zvaničnici sa direktnim saznanjem o visoko povjerljivoj operaciji, prenosi agencija Reuters.

Prema navodima trojice zvaničnika, CIA je sastavila manji tim operativaca koji su zatim preko lažnih naloga na društvenim mrežama širili negativne narative o vlasti Xi Jinpinga i slali lažne vijesti stranim medijima, prenosi Beta.

Tim CIA-e je tako širio navode da su članovi vladajuće Komunističke partije krili nezakonito stečeni novac u inostranstvu i nazivali su kinesku inicijativu Pojas i put korumpiranom i rasipničkom, rekli su izvori Reutersu.

Iako su američki zvaničnici odbili da daju konkretne detalje o ovim operacijama, rekli su da su te priče zasnovane na činjenicama uprkos tome što su ih obavještajni operativci tajno objavili pod lažnim identitetima.

Poticanje paranoje

Napori unutar Kine imali su za cilj da podstaknu paranoju među tamošnjim najvišim zvaničnicima.

Glasnogovornica CIA-e Chelsea Robinson odbila je da da komentar o navodima postojanja te operacije, njenim ciljevima ili posljedicama.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih odnosa je izjavio da ta navodna operacija CIA-e pokazuje da američka vlada koristi “medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipuliranje međunarodnim javnim mnijenjem”.

Reuters nije mogao da utvrdi utjecaj tajnih operacija niti da li je administracija predsjednika Joea Bidena nastavila sa tom operacijom CIA-e.

Trump, sada kandidat republikanaca za predsjednika, najavio je da će zauzeti još oštriji pristup prema Kini ako bude ponovo izabran za predsjednika u novembru.

Izvor: Agencije