Američki zvaničnik: Izrael je napravio haos u Gazi

Američki zvaničnici kažu da je kriza u Pojasu Gaze rezultat neuspjeha Izraela da isplanira posljedice otvorene vojne okupacije.

Palestinci obavljaju molitvu prvog petka u ramazanu u blizini ruševina uništene džamije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, 15. marta 2024. (REUTERS/Mohammed Salem)

Američki list The Washington Post citirao je jednog visokog zvaničnika američke administracije koji je dešavanja u Pojasu Gaze opisao kao haos koji je napravio Izrael te je rekao da Tel Aviv snosi odgovornost za masovnu glad i nedostatak pomoći.

List je od američkih zvaničnika, također, prenio da je kriza u Pojasu Gaze rezultat neuspjeha Izraela da napravi praktičnu poslijeratnu strategiju ili isplanira posljedice otvorene vojne okupacije.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da Tel Aviv još nije pronašao novog partnera na terenu za dostavljanje pomoći na efikasniji način.

Šef Vrhovnog plemenskog komiteta u Pojasu Gaze, Abu Salman al-Mughni, potvdio je da plemena ne mogu prihvatiti da budu alternativa vladi ili nekome koga je narod izabrao, jer je obaveza plemena da očuvaju društvenu strukturu i podrže vladu u onome što radi.

Ranije je Al Jazeera od izvora dobila informaciju da je koordinator aktivnosti izraelske vlade u Pojasu Gaze lično kontaktirao starješine plemena, koji su odbili njegovu ponudu za saradnju. Prema tim izvorima, starješine u Pojasu Gaze su na sastanku u srijedu obavijestili zvaničnike UN-a da odbijaju saradnju koja nije u koordinaciji sa sigurnosnim službama u Pojasu Gaze te da su spremni na saradnju u distribuiranju pomoći preko sigurnosnih službi u Pojasu.

Hamas je pohvalio odbijanje plemena „da učestvuju u zlonamjernim planovima cionističke okupacije“. Rekao je da stav starješina i plemena Gaze potvrđuje njihovu podršku otporu, vladi, policijskim i sigurnosnim službama. Ovim stavom, kako je rekao, odbacuju pokušaje okupacije da naruši palestinsko nacionalno ustrojstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije