Američki tužitelji spremni odgoditi suđenje Trumpu za plaćanje šutnje

Tužitelji s Manhattana kažu da se neće protiviti odgodi do 30 dana, suđenja koje treba početi 25. marta.

Trump se izjasnio da nije kriv za falsifikovanje poslovne dokumentacije kako bi zataškao plaćanje 130.000 dolara za šutnju glumici u filmovima za odrasle Stormy Daniels  [File: Joshua Roberts/Reuters]

Tužitelji u Sjedinjenim Američkim Državama kazali su da su spremni pristati na odgodu suđenja Donaldu Trumpu do 30 dana zbog optužbi vezanih sa plaćanjem za šutnju kako bi advokati bivšeg predsjednika mogli pregledati novopribavljene dokaze.

Prvo ikada suđenje za zločin bivšem američkom predsjedniku trebalo je početi 25. marta.

U četvrtak su tužitelji iz New Yorka rekli da su spremni odgoditi početak suđenja „u obilju opreza“ kako bi Trumpovim advokatima dali vremena da pregledaju zapise iz prethodne savezne istrage o ovom pitanju.

Trump – vjerovatni republikanski predsjednički kandidat i protukandidat predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru – izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovnih dokumenata kako bi sakrio da je njegov bivši advokat Michael Cohen platio 130.000 dolara glumici u filmovima za odrasle Stormy Daniels za šutnju o njihovoj seks aferi, koja se, prema njenim riječima, dogodila prije deset godina.

U znatno redigovanom podnesku od 8. marta, objavljenom u četvrtak, Trumpovi advokati su kazali kako im je potrebno još vremena da pregledaju hiljade stranica dokumenata koje su nedavno dobili od Ureda američkog tužitelja na Manhattanu, koji je prethodno istraživao Cohenovo plaćanje Daniels.

Odgoda bi značila još jednu pobjedu za Trumpa, koji je tražio načine da uspori sudski postupak kroz razne pravne zavrzlame.

Slučaj u vezi sa plaćanjem za šutnju o seks aferi na Manhattanu prvi je od četiri kaznena postupka protiv Trumpa koji je došao do faze suđenja. Nijedan od preostala tri postupka nema određen datum suđenja, ali svako odlaganje suđenja u New Yorku zakomplikovat će njihov raspored.

Trump negira susret s Daniels. Njegovi advokati tvrde kako je Cohen isplatio Daniels da bi poštedio Trumpovu porodicu sramote, a ne da bi mu povećao šanse na izborima, kako tvrde tužitelji.

Čeka se odluka sudije

Predložili su odgodu suđenja za najmanje 90 dana i također pozvali suca Juana Merchana da razmotri potpuno odbacivanje optužnice, tvrdeći da su neki od dokaza saveznog tužitelja potkopali argumente okružnog tužitelja. Da bi se odgodilo suđenje, potrebno je Merchanovo odobrenje. Nije poznato kada će on odlučiti o odgodi.

„Izjave pokazuju da Cohen nije tražio, niti djelovao u korist Trumpove predsjedničke kampanje“, napisao je Trumpov advokat Todd Blanche.

Izjave na koje se referirao su redigovane.

Cohen se 2018. godine izjasnio krivim po federalnim optužbama za kršenje zakona o finansiranju kampanje kroz plaćanje Daniels, čije pravo ime je Stephanie Clifford. Ured američkog tužitelja na Manhattanu nije optužio Trumpa u tom slučaju.

Ranije ove sedmice, Trump je zatražio od Merchana da odgodi suđenje dok Vrhovni sud SAD-a ne završi reviziju njegove tvrdnje o predsjedničkom imunitetu u njegovom saveznom krivičnom postupku zbog napora da poništi izborne rezultate 2020. kada je izgubio od Bidena.

Vrhovni sud treba saslušati te argumente 25. aprila. Tridesetodnevna odgoda suđenja za plaćanje šutnje bi značila da bi ono počelo u istoj sedmici – nešto više od šest mjeseci prije dana izbora.

Trump se također suočava s krivičnim gonjenjem na državnom nivou zbog nastojanja da poništi rezultate izbora 2020. i saveznim tužiteljstvom na Floridi zbog načina na koji se odnosio prema osjetljivim vladinim dokumentima nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. Izjasnio se da nije kriv u svim slučajevima.

Izvor: Agencije