Varšava će potrošiti 30 miliona dolara na skloništa

Gradonačelnik Rafal Trzaskowski rekao je da je pronađeno oko sedam miliona kvadratnih metara u Varšavi koji mogu poslužiti kao skloništa i najavio dodatna ulaganja.

Bolnice u Varšavi će biti pripremljene za potencijalne prijetnje i javnost će biti upućena o tome kako se ponašati u slučaju opasnosti (Kacper Pempel/Reuters)

Varšava će potrošiti 30 miliona dolara na izgradnju skloništa od bombardovanja i druge sigurnosne mjere, uoči treće godine rata u Ukrajini.

Iako Poljska govori svojim građanima da ih članstvo u NATO savezu osigurava, aktuelna dešavanja u Ukrajini podstakla su pripreme za potencijalne napade, prenosi Reuters.

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski je naveo da je pronađeno oko sedam miliona kvadratnih metara u Varšavi koji mogu poslužiti kao skloništa i najavio dodatna ulaganja.

Bolnice će biti pripremljene za potencijalne prijetnje i javnost će biti upućena o tome kako se ponašati u slučaju opasnosti.

Nakon što je u 2022. godini poljska vlast najavila da će vatrogasne službe provjeriti stanje 62 hiljade skloništa od bombardovanja širom države, danas je Poljskoj zaprijetio ruski predsjednik Vladimir Putin, podsjeća Tanjug.

U intervjuu za ruske medije, Putin je rekao da Poljska želi da vrati “one zemlje koje smatra svojim historijskim teritorijama, a koje su predate Ukrajini”, upozoravajući da, ako poljska vojska uđe u Ukrajinu iz nje neće izaći.

Izvor: Agencije