Sud odbio Trumpov zahtjev da odbaci slučaj u vezi sa povjerljivim dokumentima

Donald Trump, koji se u ovom slučaju suočava sa 40 tačaka optužnice, prisustvovao je saslušanju.

Prema riječima advokata, Donald Trump je mogao da zadrži dokumente na osnovu 'diskrecionog prava da ih označi kao ličnu dokumentaciju' (Dave Sanders/Reuters)

Federalna sutkinja Eileen Cannon na Floridi odbila je zahtjev advokata bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da odbaci krivični postupak protiv njega zbog navodnog nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata.

Cannon je donijela presudu samo nekoliko sati nakon saslušanja kojem je prisustvovao i Trump, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Advokati bivšeg predsjednika zatražili su ranije od sutkinje na Floridi da odbaci slučaj, tvrdeći da je Trump imao pravo da zadrži dokumente.

‘Lov na vještice’

Prema riječima advokata, Trump je mogao da zadrži dokumente na osnovu “diskrecionog prava da ih označi kao ličnu dokumentaciju.”

Sa druge strane, tužioci navode da je Trump protivpravno zadržao povjerljive dokumente u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, kao i da je opstruisao napore Ministarstva pravde da ih preuzme i preda Državnom arhivu Sjedinjenih Američkih Država.

Trump koji se u ovom slučaju suočava sa 40 tačaka optužnice, izjasnio se da nije kriv i nazvao je slučaj “lovom na vještice”.

Izvor: Agencije