Rusija stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana

Rusija je zabranila ulazak u zemlju i Andrewu Rohlingu, zamjeniku komandanta američke vojske u Evropi i Africi, kao i nizu zamjenika ministara i novinara.

Rusija je na listu stavila i nekoliko američkih novinara (Brian Snyder/Reuters)

Moskva je stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana uključenih u “rusofobičnu politiku Washingtona”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“U kontekstu odmazde za sve brojnije sankcije koje su američke vlasti masovno uvele protiv ruskih građana zbog ‘podrške Kremlju i specijalne vojne operacije’, ulazak u Rusku Federaciju zabranjen je za 227 Amerikanaca”, navodi se u saopćenju, prenosi agencija RIA.

Sankcije za 2.078 američkih državljana

Rusija je zabranila ulazak u zemlju i Andrewu Rohlingu, zamjeniku komandanta američke vojske u Evropi i Africi, kao i nizu zamjenika ministara i novinara, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Među sankcionisanima se nalaze i prve zamjenice pomoćnika sekretara američkog Ministarstva energetike Julie Cerqueira i Katherine Hough, pomoćnik sekretara za trgovinu Grant Harris, zamjenik pomoćnika ministra finansija Alexia Letort, pomoćnik ministra finansija Paul Rosen i drugi.

Na listu je dodat i zamjenik pomoćnika državnog tužioca Bruce Schwartz. Rusija je na listu stavila i nekoliko američkih novinara.

Kolumnistima Washington Posta Josephu Marxxu, Josephu Mennu, Ellen Nakashima i Timu Starksu, specijalnom dopisniku “Glasa Amerike”, koji je označen i kao strani agent u Rusiji, Jeffu Seldinu i novinaru The New York Timesa  Robertu F. Worthu zabranjen je ulazak u Rusiju.

Moskva je sankcionisala ukupno 2.078 američkih državljana.

Izvor: Agencije