Putin pozvao birače da odrede budućnost Rusije

Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000, sudeći po anketama će ponovno pobijediti.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošloga mjeseca dalo mu je podršku od 75 posto (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je građane, uključujući i birače u anektiranim dijelovima Ukrajine, na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije glasanjem na ovosedmičnim predsjedničkim izborima, na kojima će, sudeći po anketama, ponovno pobijediti, prenosi Hina.

“Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava”, rekao je Putin u video obraćanju koje je prvo prikazano na ruskom Dalekom istoku, a prenijele su nacionalne novinske agencije.

Naglasio je koheziju i odlučnost naroda u zajedničkoj težnji da se krene naprijed.

“Svaki glas koji date cijenjen je i značajan”, poručio je Putin građanima pozivajući ih da u iduća tri dana iskoriste svoje biračko pravo.

Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000, suočava se s tri protukandidata u tri dana glasanja koje počinje u petak. Niko od izazivača nije ga kritizirao i sva trojica podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Apsolutni favorit

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošloga mjeseca dalo mu je podršku od 75 posto.

Vijeće Ruske Federacije, odnosno gornji dom parlamenta, službeno je odredio 17. mart kao dan predsjedničkih izbora.

Centralna izborna komisija objavila je da će glasanje trajati tri dana od 15. do 17. marta.

Za najvišu dužnost borit će se četiri kandidata. Uz Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR) i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Izvor: Agencije