Njemački parlament odbacio prijedlog da se Ukrajini isporuče rakete Taurus

Tokom glasanja u parlamentu prijedlog da se Ukrajini isporuče rakete odbijen je sa 495 glasova ‘protiv’ i 190 glasova ‘za’, a pet zastupnika je bilo suzdržano.

Ukrajina je više puta tražila od Njemačke krstareće rakete Taurus (Clemens Bilan/EPA-EFE)

Njemački parlament odbacio je prijedlog opozicione Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU) da se Ukrajini isporuče rakete Taurus, javlja Anadolija.

Tokom glasanja u parlamentu prijedlog da se Ukrajini isporuče rakete odbijen je sa 495 glasova “protiv” i 190 glasova “za”, a pet zastupnika je bilo suzdržano.

Ovim glasanjem nije prihvaćen drugi prijedlog CDU/CSU u vezi sa isporukom raketa Taurus Ukrajini. Prijedlog sa sličnim zahtjevom koji je CDU/CSU podnio parlamentu 22. februara je također odbijen.

Scholz: Nemoguća isporuka bez njemačkih vojnika

Njemački kancelar Olaf Scholz branio je u srijedu odluku da Ukrajini ne isporučuje rakete dugog dometa Taurus kako bi spriječio sukob između NATO-a i Rusije.

U obraćanju zastupnicima u parlamentu rekao je da se napredno oružje dugog dometa ne može isporučiti bez dodjeljivanja njemačkih vojnika za takvu misiju.

U obraćanju prije glasanja, zamjenik predsjedavajućeg parlamentarne grupe CDU/CSU Johann Wadephul kritikovao je raniju izjavu kancelara Olafa Scholza da se Ukrajini ne isporuče rakete Taurus.

“Potrebni su odlučnost i konkretnost da bi se podržala Ukrajina”, rekao je Wadephul.

Wadephul je kazao da Ukrajinu treba podržati na svaki način, uključujući i rakete Taurus dugog dometa, kako bi pobijedila u ratu s Rusijom.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošlog mjeseca da je Kijevu potrebno oružje ne za napad na Moskvu, već da uništi rusku vojnu infrastrukturu duž linije fronta na ukrajinskoj teritoriji.

Izvor: Agencije