Nizozemski desničar Geert Wilders odustao od premijerske pozicije

Wildersova partija pobijedila je na izborima u novembru 2023. godine, ali za formiranje vlade potrebna mu je podrška još nekoliko partija.

Wilders nije uspio osigurati podršku svih partija sa kojima je pregovarao o koaliciji (EPA-EFE/SEM VAN DER WAL)

Geert Wilders, lider nizozemske krajnje desničarske Partije slobode (PVV), čija je stranka pobijedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, saopštio je da je spreman da odustane od namjere da vodi vladu.

On je naveo da nije uspio osigurati podršku svih partija sa kojima je pregovarao o koaliciji.

„Mogao bih da postanem premijer samo ako bi to podržale sve stranke koalicije. A to se nije desilo. Želio bih pravi kabinet. Manje izbjeglica i migracije. Sa Nizozemcima na prvom mjestu. Ljubav prema svojoj zemlji i biračima veća je i važnija od moje pozicije. Volim Nizozemsku”, napisao je na društvenoj mreži X.

Kako navodi nizozemski javni servis NOS, postignut je dogovor između Wildersa i lidera još tri stranke, sa kojima su vođeni pregovori o stvaranju koalicione vlade. Lideri PVV, VVD (Narodna partija za slobodu i demokratiju), NSC (Novi društveni ugovor) i BBB (Pokret poljoprivrednika-građana) spremni su da ostanu u parlamentu u slučaju formiranja novog kabineta, prenosi Tanjug.

Wildersova partija pobijedila je na izborima u novembru 2023. godine, ali za formiranje vlade potrebna mu je većina glasova u parlamentu i, shodno tome, podrška još nekoliko partija.

Pregovori o stvaranju takve koalicije sada se vode pod posredničkom ulogom bivšeg senatora, predsjednika Vijeća za socijalna i ekonomska pitanja Kima Puttersa.

Slijede novi pregovori

Stranke nisu mogle da se dogovore o stvaranju tradicionalne većinske koalicije, u kojoj lideru pobjedničke partije pripada mjesto premijera. Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgoz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) i Caroline van der Plas (BBB) bit će zastupnici, prenio je portal NL Times, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ove desničarske stranke žele da pregovaraju o konciznom koalicionom sporazumu, a izvori navode da je to jedini način da te stranke probaju da sklope dogovor.

Izvori su takođe otkrili da će stranke između sebe odlučivati koga će predložiti za premijera i druge pozicije u kabinetu, a namjera je da se lideri partija nađu u Donjem domu.

U ovako zamišljenoj vladi mjesta mogu popuniti i političari iz drugih partija ili čak druge ličnosti koji su stručnjaci u određenoj oblasti, navodi NL Times.

Izvor: Agencije