NATO poziva da se Kijevu što prije osigura oružje i municija

NATO je prošle godine osigurao 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja pružati dosad nezabilježen nivo pomoći, rekao je Stoltenberg.

NATO je prošle godine osigurao 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja pružati dosad nezabilježen nivo pomoći (Gleb Garanich/Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao da se Ukrajina što prije opskrbi oružjem i municijom jer svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu.

“Svi saveznici trebaju duboko zagrebati i brzo isporučiti. Svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu u Ukrajini”, rekao je Stoltenberg, prenosi Hina.

“Ovo je kritičan trenutak i bila bi teška, historijska greška dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da prevlada. Ne možemo dopustiti autoritarnim vođama da postignu svoje korištenjem sile, to bi bilo opasno za sve nas”, dodao je predstavljajući godišnji izvještaj za 2023. godinu.

Saveznici pristali poslati avione F16

Ističući da članice NATO-a zajedno imaju kapacitete da Ukrajinu opskrbe s potrebnim oružjem i municijom, Stoltenberg kaže da je sada potrebno pokazati političku volju da se to i učini.

NATO je prošle godine osigurao 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja pružati dosad nezabilježen nivo pomoći, uključujući artiljeriju, municiju, tenkove i oklopna vozila, patrolne čamce, protivzračnu odbranu, helikoptere, dronove i prvi put radare. Također su isporučeni sistemi projektila dugog dometa, a saveznici su pristali poslati avione F16.

“Pomoć saveznika u NATO-u bez presedana pomogla je Ukrajini da preživi kao suverena, nezavisna država, ali to nije dovoljno. Ukrajini treba više pomoći i to sada. Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im municije”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je podrška NATO-u iznimno jaka s obje strane Atlantika.

“Kada bi se danas glasalo, velika većina savezničkih zemalja glasala bi za NATO, kao što bi u Sjedinjenim Američkim Državama samo 13 posto glasalo protiv. Više od 80 posto građana u državama članicama NATO-a smatra da Sjeverna Amerika i Evropa moraju nastaviti raditi zajedno za našu zajedničku sigurnost”, dodao je Stoltenberg i naglasio da dvije trećine građana žele da se nastavlja pomagati Ukrajini.

Izvor: Agencije