Nasrallah: Izrael je izgubio rat čak i ako krene na Rafah s iscrpljenom vojskom

Izraelska vojska je umorna i iscrpljena na svim frontovima, a broj poginulih u njenim redovima je mnogo veći od objavljenog, rekao je zvaničnik Hezbollaha.

Generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah kaže da Hamas pregovara u ime svih frakcija otpora i da ne pregovara iz pozicije slabosti, već je onaj koji nameće uslove​​​​ (Al Jazeera)

Generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je da je Izrael izgubio rat čak i ako krene na Rafah na jugu Pojasa Gaze, jer je izraelska vojska iscrpljena na svim frontovima.

Nasrallah je u jučerašnjem obraćanju povodom ramazanskih večeri rekao da je „(izraelski) neprijatelj izgubio rat čak i ako krene na Rafah, jer nije pokazao bilo kakavu pobjedu niti je postigao ijedan cilj koji je najavio“.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u više navrata govorio da Tel Aviv neće zaustaviti rat u Gazi dok se ne postigne tri cilja – eliminaciju Hamasa, oslobađanje izraelskih talaca i dok ne osigura da Gaza ne predstavlja prijetnju sigurnosti Izraela.

Nasrallah je rekao da je sada izraelska vojska umorna i iscrpljena na svim frontovima, a broj poginulih u njenim redovima je veoma velik, mnogo veći od onoga što je objavljeno. Jedan od rezultata bitke Potop al-Aksa i sukoba na sjevernom frontu, prema Nasrallahu, je nedostatak dovoljnog broja izraelskih vojnika za nastavak rata.

Od početka eskalacije, izraelska vojska je objavila da je deset njenih vojnika i sedam civila poginulo od vatre iz Libana dok su – prema navodima AFP na osnovu podataka stranke i zvaničnih libanskih izvora – u Libanu ubijene najmanje 322 osobe, među kojima je 219 boraca Hezbollaha i 56 civila.

Nasrallah je objasnio da se ekonomski gubici u južnom Libanu ne mogu porediti sa teškim gubicima okupacije na sjevernom frontu (u Pojasu Gaze).

‘Biden u stanju perom zaustaviti agresiju’

Istakao je da je „otpor u Iraku i njegovo slanje dronova i projektila u entitet nešto što je stalno i kontinuirano, a frontovi podrške će svoj posao završiti tokom mjeseca ramazana“.

Hezbollah je u više navrata govorio da je zaustavljanje njegovih napada na Izrael povezano s postizanjem primirja u Gazi. Međutim, nedavno je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je naglasio da bilo kakvo primirje u Gazi neće zaustaviti Izrael u njegovom cilju uklanjanja Hezbollaha iz južnog Libana, upozoravajući da će „to učiniti silom“ ako ne mogne diplomatskim rješenjem.

Nasrallah je upitao: „Postoji li neko ko vjeruje da američki predsjednik Joe Biden ne može zaustaviti rat u Gazi? On je u stanju perom zaustaviti agresiju na Gazu, bilo u Vijeću sigurnosti ili negdje drugo.“

Generalni sekretar Hezbollaha smatra da „spuštanje nešto pomoći u Gazu nije samo licemjerje, već i američka glupost“ te da ono što se traži od američke administracije jeste da zaustavi agresiju na Gazu.

Naglasio je da Hamas pregovara u ime svih frakcija otpora i da ne pregovara iz pozicije slabosti, već je onaj koji nameće uslove.​​​​

Izvor: Agencije