Indijci ginu boreći se za Rusiju u Ukrajini

Najmanje dva Indijca poginula su na ruskim linijama fronta, što otkriva očaj uzrokovan široko rasprostranjenom nezaposlenošću kod kuće.

Hemil Mangukiya (u sredini) pozira za fotografiju sa još dvojicom muškaraca u vojnoj uniformi, na ovoj nedatiranoj fotografiji (Family handout, via Reuters)

Piše Rifat Fareed

U noći 20. februara zazvonio je telefon Ashwina Mangukiye. Bio je to poziv njegovog sina Hemila putem WhatsAppa, koji je svojoj porodici rekao da se javlja iz vojnog doma u Donjecku, istočnoj ukrajinskoj regiji koju je okupirala Rusija.

Hemil (23) je rekao da je dobro jeo i da je imao toplu posteljinu. Ali otac kaže da je znao da pokušava “sakriti svoj nemir”. Hemil je bio na prvoj liniji ruskog rata protiv Ukrajine, i njegova uloga bila je umnogome različita od zadaće “pomagača ruske vojske” za koju se prijavio.

“Te noći nije želio prekinuti poziv i izjedala ga je duboka čežnja za domom”, rekao je Ashwin u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru iz svog doma u gradu Surat, u zapadnoj indijskoj državi Gujarat.

Bio bi to njihov posljednji razgovor.

Dva dana kasnije dobili su još jedan poziv. Ovog puta to nije bio Hemil.

“Hemil je ubijen u raketnom napadu”, rekao je čovjek na hindskom, predstavivši se samo kao Imran iz južne države Telangana.

Imran im je rekao da se raketni napad dogodio 21. februara, dan nakon što se Hemil čuo sa svojom pordicom, dok je kopao bunker.

“Osjećao sam se kao da se naš svijet srušio,” rekao je Ashwin. Kazao je da je Hemilova majka nekoliko puta hospitalizirana otkako im je saopštena vijest.

“Prestala je jesti i danima nije pričala.”

Ashwin je od Imrana saznao da su trojica Indijaca u kamionu odvezla Hemilovo tijelo u vojnu bazu. Osim toga, rekao je, ne zna druge detalje oko smrti svog sina.

Nedatirana ustupljena fotografija prikazuje Hemila Mangukiyu (Family handout, via Reuters)

YouTube video za regrutaciju

Početkom decembra Hemilu je ponuđen posao pomagača u ruskoj vojsci i obećana mu je mjesečna plata od 1.800 dolara, što se činilo kao šansa za prosperitet porodice koja ovisi o maloj trgovini tekstila u Suratu. Tu je radio i Hemil, pomažući ocu dok se san o budućnosti u inostranstvu nije ostvario.

Hemilovi roditelji, zajedno s još desetak rođaka, otputovali su u Mumbai 14. decembra, kako bi ga ispratili na aerodrom, gdje su ih dvoje ljudi, muškarac i žena, koji su tvrdili da su agenti kompanije za zapošljavanje koja je pronašla posao Hemilu, dočekali i uvjerili ih da će njihov sin biti siguran od bilo kakve stvarne borbe.

Hemilova porodica rekla je da je prvo odveden u grad Chennai na jugu Indije, odakle je odletio u Dubai a onda poslan u Rusiju. Cijeli se proces, rekli su, činio istinitim sve dok nije stigao u Rusiju i bio prisiljen proći obuku za rukovanje oružjem. Zatim je raspoređen na prvu liniju fronta, sa zadatkom da kopa rovove i transportira teško naoružanje za ruske vojnike, rekao je njegov otac.

Ali Hemil nije jedini Indijac kojeg su privukli online regruteri koji nude poslove “pomoćnika u ruskoj vojsci”. Poslove je reklamirao ‘Baba Vlogs’, YouTube kanal s 300.000 pretplatnika, kojim navodno upravlja Faisal Khan iz Dubaija.

Video u kojem se nudi posao, snimljen na ulicama ruskog grada Sankt Peterburga, objavljen je u oktobru i od tada je prikupio više od 42.000 pregleda. Obećava rusko državljanstvo i mogućnost preseljenja u bilo koju drugu evropsku zemlju nakon šest mjeseci službe.

Al Jazeera je kontaktirala Khana, administratora YouTube kanala, ali nije dobila odgovor.

Ashwin je rekao da je Hemil bio prisiljen platiti pozamašnu proviziju od 3.600 dolara svojim agentima za zapošljavanje. Pola je prebačeno online, a ostatak predato agentima koje je sreo na aeordromu Mumbai. Rekao je da je novac posudio od svoje tetke.

Ashwin je rekao za Al Jazeeru da je Hemil “počeo izražavati svoj očaj i želju za povratkom” čim je sletio i bio natjeran u rat. “Ali činilo se da nema načina za bijeg”, kazao je.

Ashwin je napisao nekoliko e-mailova indijskoj ambasadi u Rusiji i Ministarstvu vanjskih poslova u New Delhiju, tražeći njihovu pomoć u izvlačenju svog sina iz rata. “Hemil bi danas možda bio živ da je vlada pomogla na vrijeme”, rekao je za Al Jazeeru.

Indijska vlada je prošlog mjeseca priznala da je gotovo 20 njenih državljana “zaglavilo” u ruskoj vojsci, te da pokušava osigurati njihovo prijevremeno otpuštanje i eventualni povratak kući.

Prošle sedmice, glasnogovornik ministarstva Randhir Jaiswal rekao je da je pokrenuta akcija protiv “agenata i beskrupuloznih elemenata koji su regrutirali” Indijce pod lažnim izgovorima i obećanjima.

“Centralni istražni biro je 8. marta razbio veliku mrežu trgovaca ljudima, provodeći pretrage u nekoliko gradova i prikupivši inkriminirajuće materijale. Protiv nekoliko agenata podnesena je prijava zbog trgovine ljudima”, rekao je novinarima, dodajući da ljude ne bi smjele pokolebati ponude za pomoćne poslove u ruskoj vojsci. “To je prepuno opasnosti i rizika po život.”

Prošle sedmice je postao viralan video koji prikazuje sedam muškaraca u vojnim uniformama, od kojih je većina iz sjevernih država Punjab i Haryana. U videu je jedan muškarac iz grupe rekao da su bili u posjeti Rusiji kako bi proslavili Novu godinu, kada ih je agent prevario i poslao da se bore u ratu. Rekli su da su bili prisiljeni boriti se na prvim linijama fronta, uprkos tome što nisu znali rukovati oružjem, te da su pozivali indijsku vladu da im pomogne.

Rusija je optužena da je angažirala ranjive nezaposlene muškarce iz Indije i drugih južnoazijskih zemalja kao borce u ratu s Ukrajinom. Al Jazeera je već izvijestila o stotinama regrutiranih iz siromašnog Nepala, od kojih je najmanje 12 poginulo u ratu.

Hemil nije jedini Indijac koji je izgubio život boreći se u ovom ratu.

Muhammad Asfan, 30-godišnjak iz južne države Telangana, također je postao žrtva prevare oko posla i tragično je izgubio život, objavila je 6. marta indijska ambasada u Moskvi, dodajući da su u toku napori da se njegovo tijelo vrati u domovinu.

Otac Azada Yusufa Kumara drži telefon na kojem je fotografija njegovog sina u vojnoj uniformi u selu Pulwama. Azad je jedan od dvojice Kašmiraca za koje se vjeruje da se bore za Rusiju u Ukrajini, a navodno su ga prevarili agenti u Dubaiju (Faisal Bashir/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

‘Mogu biti ubijeni bilo kada’

Azad Yusuf Kumar (31) je iz okruga Pulwama u sjevernom Kašmiru kojim upravlja Indija. Njegov otac i stariji brat zarađivali su za život kopajući bunare, ali to porodici nije bilo dovoljno za život.

Azad, diplomirani trgovac, otišao je u Saudijsku Arabiju, gdje je radio dvije godine. Ali vratio se kući 2021. kako bi se oženio i pronašao posao. No mogućnosti su bile ograničene u Kašmiru, gdje je stopa nezaposlenosti 2023. godine, prema podacima indijske vlade, iznosila 18,3 posto, što je znatno iznad nacionalnog prosjeka od osam posto.

Azad je počeo posao tražiti online i naišao na isti YouTube kanal na kojem su prevareni Hemil i Asfan. U decembru je otišao od kuće, rekavši svojoj porodici da je odabran za kuhara u Dubaiju. Nije jasno je li Azad lagao svojoj porodici ili mu je obećan posao sasvim drugačiji od onog koji je na kraju morao raditi.

Nekoliko dana nakon što je napustio Indiju, Azadov telefon nije bio dostupan, rekao je njegov brat Sajad za Al Jazeeru. Nakon mjesec dana strepnje i tišine, Sajadu je zazvonio telefon. Bio je to Azad.

Sajad je saznao da njegov brat nije u Dubaiju, već da se bori u ratu u regiji Zaporožje i da je čak zadobio prostrelnu ranu stopala.

Azad mu je rekao da je bio primoran potpisati ugovor napisan na ruskom, jeziku koji nije znao, nakon što je stigao. Morao je da radi razne poslove, uključujući i nošenje teškog oružja.

“Bili smo zatečeni kada smo saznali kako je prevaren”, rekao je Sajad.

Video u trajanju od 41 sekunde, koji im je Azad poslao prikazuje ga odjevenog u vojnu uniformu unutar sobe, kako moli vladu za pomoć. “Tražimo od vlade da nas vrati u Indiju”, kaže on u videu dok se drugi Indijac čuje kako ponavlja slične poruke koje pokazuju bespomoćnost.

Dvojica muškaraca kažu da su nekoliko puta pokušali kontaktirati indijsku ambasadu u Rusiji, telefonom i e-mailom, ali su samo zamoljeni da čekaju.

“Mogu biti ubijeni bilo kada”, rekao je Sajad, dodajući da se boji najgoreg svaki put kad zazvoni kućni telefon.

Fotografija snimljena 22. februara 2024. prikazuje indijskog državljanina Mohammeda Asfana, u ruskoj vojnoj uniformi, koji je posljednji put pozvao porodicu iz južnog ruskog grada Rostov na Donu prije nego što je raspoređen usred sukoba u Ukrajini, a pokazuje je njegov brat Mohammed Imran u Hyderabadu (Noah Seelam/AFP)

‘Njegove ruke i lice su u ranama’

Porodica Arbab Hussaina u okrugu Kasganj u sjevernoj državi Uttar Pradesh rekla je da je bio uzbuđen nakon što je dobio posao pomagača u ruskoj vojsci.

Arbabova porodica bavi se građevinskim materijalom, i nije imao 3.600 dolara koje je trebao platiti kao proviziju regruterima prije nego što je odletio za Rusiju, pa je 23-godišnji apsolvent umjetnosti uzeo kredit.

Arbab je prvo odletio u Chennai, odakle je prebačen u Sharjah, a zatim u Moskvu.

“Kada je stigao u Rusiju, nazvao nas je putem WhatsAppa”, rekao je njegov brat Tariq za Al Jazeeru.

U pozivu, prisjetio se Tariq, njegov brat je rekao da je bio smješten u stanu u Moskvi i da je obučavan za rukovanje oružjem. Telefon mu je oduzet, pa više nije mogao dobiti svoju porodicu.

Tek 23. januara Arbab se ponovno javio, ovaj put iz bolničkog kreveta. “Ruke i lice su mu bili u ranama”, rekao je Tariq.

Porodica kaže da je očajnički pokušavala kontaktirati i agente i indijsku ambasadu u Rusiji, ali nije dobila nikakav odgovor.

“On se boji za svoj život”, rekao je Tariq.

Teška nezaposlenost kod kuće navela je mnoge Indijce da poduzmu očajničke mjere, uključujući traženje posla u područjima pogođenim sukobima. U januaru su se hiljade Indijaca prijavile za građevinske radnike u Izraelu, jer je rat u Gazi doveo do krize s radnom snagom u toj zemlji.

Prošle sedmice, indijski radnik iz države Kerala poginuo je u raketnom napadu na granici Izraela s Libanom. U napadu su povrijeđena još dvojica Indijaca.

Aktivistkinja za radnička prava Sucheta De rekla je za Al Jazeeru da vlada mora izvršiti pritisak na strane vlade da osiguraju da radnicima migrantima iz Indije ne budu uskraćena njihova prava.

“Vjerujem da bi međunarodna tijela poput Međunarodne organizacije rada trebala intervenirati”, rekla je De.

Colin Gonsalves, istaknuti pravnik na Vrhovnom sudu i osnivač Human Rights Law Networka (HRLN), rekao je da ustav obavezuje vladu da štiti prava i slobode svojih građana, čak i kada su u inostranstvu.

Rekao je da indijska vlada nije djelovala protiv posrednika kao što je Faisal Khan, koji vodi takve “prevare s poslovima”.

“Posrednici… užasno iskorištavaju te ljude i kradu im novac. Dovode ih (radnike) u situaciju dužničkog rada i ropstva.”

U međuvremenu, porodica Mangukiya iz Surata otišla je u nedjelju u Moskvu kako bi preuzela Hemilovo tijelo.

“Naša ožalošćena srca trebaju smiraj. Želimo vidjeti njegovo lice posljednji put”, kazao je Ashwin.

Izvor: Al Jazeera