EU: Izrael bez dokaza za optužbe protiv UNRWA-e

Agencija UNRWA, koja pruža pomoć i usluge palestinskim izbjeglicama, u krizi je otkad je Izrael optužio desetak članova osoblja za učešće u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra.

"Čak i ako se te optužbe na kraju dana pokažu istinitima, to ne znači da je UNRWA počinitelj", rekao je Lenčarič (REUTERS/Mohammed Salem)

Visoki zvaničnik Evropske unije za humanitarnu pomoć u četvrtak je rekao kako nije vidio dokaz Izraela kojim potvrđuje svoje optužbe protiv osoblja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA koja bi trebala nastaviti igrati “ključnu” humanitarnu ulogu u Gazi, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Agencija UNRWA, koja pruža pomoć i usluge palestinskim izbjeglicama u Gazi i širom regije, u krizi je otkad je Izrael optužio desetak članova osoblja za učešće u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra.

Zbog tih optužbi, najveći donator UNRWA-e Sjedinjene Američke Države, kao i neki drugi donatori, pauzirao je finansiranje, te budućnost agencije stavio na kocku.

Čelnik UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice ranije je rekao da je oprezno optimističan zbog toga što će neki donatori nastaviti finansirati agenciju, iako su američki zvaničnici rekli da bi pauza Washingtona u finansiranju mogla biti trajna zbog protivljenja u Kongresu.

Ubijeno ili ranjeno 100.000 Palestinaca

Janez Lenarčič, čelnik humanitarne pomoći i kriznog menadžmenta u Evropskoj komisiji, rekao je da ni njemu, ali ni bilo kome drugome u EU komisiji ili donatorima UNRWA-e, Izrael nije izložio dokaze.

“Čak i ako se te optužbe na kraju dana pokažu istinitima, to ne znači da je UNRWA počinitelj”, rekao je Lenčarič novinarima i dodao kako bi u tom slučaju primjerenija bila pojedinačna odgovornost nego kolektivna.

“UNRWA je reagirala valjano, odmah, efikasno. Poduzela je nekoliko mjera. Postoji istraga. Postoji izvještaj. UNRWA će naravno igrati kritičnu ulogu jer ima najbolju infrastrukturu, skladišta, skloništa i logističke sposobnosti.”

Zdravstvene vlasti u Gazi u četvrtak su objavile kako je više od 100.000 Palestinaca ubijeno ili ranjeno otkad je Izrael pokrenuo svoju vojnu ofanzivu na priobalnu enklavu.

Izvor: Agencije