Eskaliraju nesuglasice u Izraelu: Moguć pad ratne vlade

Izraelski vojni komandant je rekao da njihovi političari nisu na nivou koji vojnici zaslužuju.

Izraelski Channel 12 citirao je visokorangiranog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je Netanyahu bio ljut zbog izvještaja CIA-e koji ukazuje na mogućnost da izgubi vlast (Al Jazeera)

Izraelski list Yedioth Ahronoth citirao je političke izvore koji navode da procjene upućuju na to da ratna vlada možda neće opstati, ako se uzme u obzir način na koji se tom vladom upravlja. Također, izraelski vojni komandant je rekao da njihovi političari nisu na nivou koji vojnici zaslužuju.

Yedioth Ahronoth je, pozivajući se na te političke izvore, dodao da će u narednom periodu doći do velikih političkih promjena u kontekstu krize između ministra u Ratnom kabinetu Bennyja Gantza i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

List također navodi da izraelska vlada planira zatvoriti Ministarstvo obavještajnih službi, dodajući da bi ta odluka mogla biti donesena u narednu nedjelju.

Kritika na račun političara

S druge strane, komandant 98. divizije izraelske vojske pozvao je političare da se ujedine, rekavši da nisu na nivou koji zaslužuju vojnici koji ginu u Pojasu Gaze.

Neuspjeh koji je Izrael doživio 7. oktobra naveo ih je da “pognu glave”, izjavio je u saopćenju.

Radio izraelske vojske saopćio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije obaviješten o izjavi komandanta 98. divizije, dodajući da će načelnik Generalštaba Herzi Halevy razgovarati s komandantom o kritikama koje je uputio političarima.

Izraelski Channel 12 citirao je izraelskog ministra unutrašnjih poslova koji je rekao: “Izjave komandanta 98. divizije shvatam vrlo ozbiljno i moramo se suprotstaviti podjelama”. Izraelski kanal je citirao i glasnogovornika vojske koji je rekao da izjave komandanta 98. divizije nisu odobrili njegovi nadređeni, stoga će biti pozvan da iznese pojašnjenje.

U sklopu političkih i sigurnosnih posljedica onoga što se dogodilo nakon 7. oktobra, Izraelska javna radiodifuzna korporacija (KAN) saopćila je da je šef Odsjeka za istraživanje vojske iznio svoju namjeru da se povuče sa funkcije čim se okonča istrage o napadu 7. oktobra.

Procjena američke obavještajne zajednice pokazala je da se među Izraelcima produbljuje nepovjerenje u sposobnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da vlada zemljom. Također su iznesena predviđanja o izbijanju demonstracija sa zahtjevom da Netanyahu podnese ostavku, sugerirajući da će se formirati, kako su to nazvali, drugačija, umjerenija vlada.

Netanyahu protiv Bidena

Obavještajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država (IC) je savez od 18 federalnih vladinih agencija koje djeluju odvojeno na obavljanju obavještajnih aktivnosti s ciljem podrške vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. Osnovao ju je bivši američki predsjednik Ronald Reagan 4. decembra 1981. godine.

U tom kontekstu, izraelski zvaničnik je izjavio da se premijer Benjamin Netanyahu odlučio suprotstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu, te da se odnos između dvije strane približava tački bez povratka.

Izraelski Channel 12 citirao je visokorangiranog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je Netanyahu bio ljut zbog izvještaja CIA-e koji ukazuje na mogućnost da izgubi vlast.

Izraelski zvaničnik je dodao da je Netanyahu, nakon izvještaja CIA-e, odlučio da se upusti u jaku konfrontaciju s Bidenom.

Sve ovo dolazi u vrijeme dok Izrael nastavlja svoju agresiju na Pojas Gaze, koja je ostavila za sobom desetke hiljada poginulih, ranjenih i nestalih ljudi, uglavnom žena i djece. Agresija je dovela i do ogromnog razaranja stambenih i vitalnih objekata, usred gladi koja hara opkoljenim Pojasom zbog nedovoljnih količina humanitarne pomoći.

Izvor: Al Jazeera i agencije