Biden samo postotni bod ispred Trumpa u novoj anketi

Oko 39 posto birača je reklo da bi glasalo za Bidena da su izbori danas, u poređenju sa 38 posto koliko bi podržalo Trumpa.

Birači su zabrinuti jer Biden ima 81 godinu (REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Joe Biden ima jedan postotni bod prednosti nad Donaldom Trumpom uoči predsjedničkih izbora u novembru, pošto su oba kandidata dobila podršku svojih stranaka da se pojave na biračkom listiću, pokazala je nova anketa Reutersa i Ipsosa.

Oko 39 posto registriranih birača u anketi koja se provodila sedmicu, a zaključena je u srijedu, reklo je da bi glasalo za demokrata Bidena da se izbori održavaju danas, u poređenju sa 38 posto koji bi svoj glas dali bivšem predsjedniku Trumpu, republikancu.

Vodstvo Bidena je unutar margine pogreške od 1,8 postotnih bodova, prenosi Hina.

Dosta birača je neodlučno, 11 posto glasalo bi za druge kandidate, pet posto ne bi glasali, a sedam posto je reklo da ne zna ili su odbili odgovoriti.

Oba kandidata nose veliku odgovornost u prvom revanšu predsjedničkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina.

Birači su zabrinuti jer Biden ima 81 godinu i zato što je Trump suočen sa četiri krivična postupka, što obuhvata i optužbe za pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. godine.

Kennedyja bi podržalo 15 posto birača

Trump je imao marginalno vodstvo među svim ispitanicima, ali Bidenovo vodstvo među registriranim biračima je značajno jer je vjerovatnije da će ljudi koji su već registrirani za glasanje izaći na izbore u novembru.

Samo dvije trećine birača sa pravom glasa izašlo je na predsjedničke izbore 2020. na kojima je Biden pobijedio Trumpa.

U sedam saveznih država u kojima su rezultati 2020. bili tijesni, u grupi koja bi se ponovo mogla pokazati ključnom, Trump je ispred Bidena sa 40 naprema 37 posto među registriranim biračima.

Pošto mnogi birači nisu oduševljeni ni Trumpom ni Bidenom, nova anketa je pokazala da bi nezavisnog kandidata Roberta F. Kennedyja mlađeg podržalo 15 posto registriranih birača ako bi se pojavio kao treći kandidat na biračkom listiću, što je za dva postotna boda manje nego u anketi iz januara.

Činilo se da bi Kennedy mogao izvući sličan udio glasova od Trumpa i od Bidena.

Izvor: Agencije