Al-Duwairi: Zlonamjerni izraelski plan

Izrael u Pojasu Gaze pokušava pridobiti neke Palestince koji ne podržavaju Hamas.

Pokušaj okupacije da napravi tijela koja će upravljati Gazom je zavjera koja se neće ostvariti, tvrdi sigurnosni zvaničnik Hamasa (Reuters/Alexander Ermochenko)

Starješine nekih porodica u Pojasu Gaze obavijestili su zvaničnike Ujedinjenih naroda da odbijaju bilo kakvu saradnju koja nije u koordinaciji sa Vladom i sigurnosnim službama u Pojasu koje predvodi Islamski pokret otpora Hamas.

Za Al Jazeeru su neki izvori rekli da su starješine porodica izrazili spremnost na saradnju u distribuciji humanitarne pomoći pod uslovom da se ona odvija u koordinaciji sa sigurnosnim službama u Pojasu, te da su odbili ponudu za saradnju od koordinatora aktivnosti izraelske vlade u Pojasu.

U ovom kontekstu, vojni i strateški stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da je ideja o distribuciji pomoći preko nekih plemena i porodica u Gazi „krajnje zlonamjeran pokušaj koji podsjeća na Sahawat u iračkoj provinciji Anbar“.

Al-Duwairi je u analizi za Al Jazeeru objasnio da je američka vojska, kada nije mogla održati svoje borbene operacije, u Sahawatu pronašla alternativu za borbu protiv „Islamske države Iraka“.

Rekao je da izraelska okupacija nastoji formirati Sahawat, koji će u početku preuzeti misiju pomoći, a kasnije sigurnosnu dimenziju, vjerujući da stanovnici Gaze ne prihvataju da budu agenti izraelske vojske.

Izraelski Kanal 14 prenio je da je Majed Faraj, šef Obavještajne službe Palestinske uprave, počeo raditi na izgradnji oružane jedinice (na jugu Pojasa Gaze), koju sačinjavaju neke porodice koje ne podržavaju Hamas, u cilju distribucije humanitarne pomoći od juga Pojasa do njegovog sjevera.

Na to je jedan sigurnosni dužnosnik Hamasa rekao: „Prihvatanje komunikacije s okupacijom od strane nekih starješina i plemena zbog aktivnosti u Pojasu Gaze je nacionalna izdaja koju nećemo dozvoliti“, naglašavajući da je „pokušaj okupacije da napravi tijela koja će upravljati Gazom zavjera koja se neće ostvariti“.

Sahawat

Vijeća za podršku, spašavanje ili buđenje (tzv. Sahawat) su sunitska plemenska okupljanja koja su, uglavnom, osnovana nakon američke okupacije Iraka kako bi se suprotstavili Al-Kaidi, posebno nakon proglašenja „Islamske države Iraka“.

Početak pojave Sahawata bio je pred kraj 2006. godine u provinciji Anbar u zapadnom Iraku, najvećoj sunitskoj provinciji, odakle se ideja o Vijećima proširila i na druge provincije, kao što su Diyala, Salah al-Din i Niniva.

Američke okupatorske snage davale su Vijećima novac i oružje, direktno ili preko iračke vlade, a Vijeća su uspjela u velikoj mjeri smanjiti utjecaj Al-Kaide i protjerati veliki broj njenih pripadnika.

Izvor: Al Jazeera