UNICEF: Stopa siromaštva djece u Argentini blizu 70 posto

Iz UNICEF-a navode kako stopa siromaštva u toj južnoameričkoj državi ubrzano raste, jer je krajem prošle godine iznosila 57 posto.

Djevojčica puni flašu kako bi donijela pitku vodu u svoj dom u Villa Fiorito, radničkoj četvrti na periferiji Buenos Airesa, Argentina (REUTERS/Agustin Marcarian)

Stopa siromaštva djece u Argentini mogla bi dosegnuti 70 posto u prvom kvartalu ove godine, upozorio je Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF).

Iz UNICEF-a navode kako stopa siromaštva u toj južnoameričkoj državi ubrzano raste, jer je krajem prošle godine iznosila 57 posto.

Agencija navodi kako je ovakvo stanje odraz visoke inflacije, slabljenja privrednog rasta i mjera štednje u toj državi. Iz UNICEF-a upozoravaju da bi se broj ekstremno siromašnih u Argentini mogao popeti na 34 posto sa 19,4 krajem 2023. godine i pozvao na veću potrošnju u cilju zaštite dječijih života.

Štednja predsjednika Mileija

“Ukoliko sadašnji trendovi budu nastavljeni, siromaštvo kod djece i adolescenata u prvom kvartalu 2024. godine dostiglo bi vrijednosti od približno 70 posto“, rekao je specijalista za socijalnu inkluziju i monitoring UNICEF-a Sebastian Waisgrais.

Reuters podsjeća da je novi desničarski predsjednik Argentine Javier Milei forsirao mjere štednje kako bi preokrenuo dubok fiskalni deficit, obnovio rezerve i stabilizovao ekonomiju, ali se to odrazilo na privredni rast i povećanje siromaštva.

“Svjesni fiskalnih ograničenja sa kojima se država suočava, UNICEF traži da djeca i adolescenti budu prioritet, kako se siromaštvo ne bi dalje uvećavalo”, dodao je Waisgrais.

Izvor: Agencije