U Gazi ubijeno djece više nego za četiri godine sukoba širom svijeta

Prema UN-u broj djece ubijene u ratovima širom svijeta u protekle četiri godine dostigao je 12.193, dok je broj djece ubijene u Pojasu Gaze premašio 12.300.

Broj djece ubijene u Pojasu Gaze od 7. oktobra premašio je 12.300 (AFP PHOTO/HO/LED BY DONKEYS)

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) objavio je da je broj djece koja su ubijena u aktuelnom ratu u Pojasu Gaze premašio broj ubijene djece tokom četiri godine sukoba u cijelom svijetu.

Komesar Philippe Lazzarini je na platformi X osudio „rat protiv djece“, ističući da broj djece Gaze čija je smrt registrovana u samo četiri mjeseca premašuje broj djece ubijene tokom četiri godine sukoba širom svijeta.

Lazzarini se u svojoj objavi pozvao na podatke Ujedinjenih naroda, prema kojima je 12.193 djece ubijeno u sukobima širom svijeta između 2019. i 2022. godine.

Ove brojke su upoređene sa izvještajima Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, koji pokazuju da je u Pojasu Gaze od oktobra do početka februara ubijeno više od 12.300 djece.

Lazzarini je pozvao na hitan prekid vatre kako bi se zaštitila djeca Gaze.

Izrael vodi razoran rat u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023, u kojem su do jučer ubijena najmanje 31.184 Palestinca i ranjeno više od 72.880, od kojih su većina djeca i žene.

Rat je, također, izazvao masovno uništavanje infrastrukture, ostavljajući iza sebe „neviđenu humanitarnu katastrofu“, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Agencije