Sudija odbacio dijelove optužnice protiv Trumpa za podrivanje izbora u Georgiji

Sudija je ostavio netaknutim 35 drugih tačaka optužnice, uključujući 10 protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Slučaj Georgije jedan je od četiri krivična gonjenja s kojima se Donald Trump suočava dok pokušava da pobijedi Bidena (Octavio Jones/Reuters)

Sudija u postupku protiv Donalda Trumpa za podrivanje izbora u saveznoj državi Georgiji odbacio je tri tačke optužnice protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i drugih optuženih u istom slučaju, navedi se u sudskom spisu.

Sudija okruga Fulton Scott McAfee odlučio je da navodi državnih tužilaca da su Trump i drugi pokušavali da natjeraju zvaničnike Georgije da prekrše svoje zakletve, nisu dovoljno obrazloženi da bi se podržalo svih šest tačaka, prenosi Reuters.

Sudija je ostavio netaknutim 35 drugih tačaka optužnice, uključujući 10 protiv Trumpa. Centralna optužba za takozvano reketiranje, odnosno organizovano djelovanje, protiv Trumpa i drugih preostalih 14 optuženih ostaje na snazi.

Trump i drugi optuženi u ovom predmetu, izjasnili su se da nisu krivi po optužbama da su formirali kriminalni plan kako bi poništili Trumpov poraz od Joe Bidena u Georgiji na izborima 2020. godine.

Mogla bi uslijediti detaljnija optužnica

McAfee je rekao da bi tužioci mogli da podignu novu, detaljniju optužnicu po odbačenim tačkama.

Slučaj Georgije jedan je od četiri krivična gonjenja s kojima se Trump suočava dok pokušava da pobijedi Bidena. On se također suočava sa federalnim optužbama zbog pokušaja da poništi izborni poraz i trebalo bi da mu se sudi u New Yorku početkom ovog mjeseca po optužbama u vezi sa tajnim novcem koji je isplaćen zvijezdi ‘filmova za odrasle’ Stormy Daniels tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. godine.

Trump je negirao da je kriv u sva četiri slučaja i rekao da su sve to pokušaji da se zaustavi njegov povratak na predsjedničku funkciju, podsjeća Tanjug.

“Cjelokupno krivično gonjenje predsjednika Trumpa je političko, predstavlja miješanje u izbore i trebalo bi da bude odbačeno”, naveo je u saopćenju Steve Sadow, glavni Trumpov advokat u slučaju Georgije.

Advokati Trumpa i petero njegovih saveznika, uključujući bivšeg šefa osoblja Bijele kuće Marka Meadowsa i Trumpovog ličnog advokata Rudy Giuliania, osporili su optužbe kako su pokušali da natjeraju zvaničnike Georgije da prekrše svoje zakletve ubjeđujući ih da imenuju lažne liste Trumpovih elektora.

Dvije od šest optužbi koje je McAfee odbacio odnose se na telefonski poziv u januaru 2021. godine kada je Trump navodno tražio od najvišeg izbornog zvaničnika Georgije Brada Raffenspergera da “pronađe” glasove kako bi poništio njegov poraz u toj državi.

U optužnici se nije dovoljno detaljno preciziralo kako su Trump i drugi optuženi u ovom predmetu mogli da podstaknu zvaničnike da prekrše svoju zakletvu ili svoje dužnosti prema Sjedinjenim Američkim Državama ili ustavu Georgije, naveo je McAfee.

Izvor: Agencije