Putin kaže Rusija je spremna za nuklearni rat, ali ne smatra da sve ide prema tome

Oružje postoji da bi se njime koristilo… Mi imamo svoje principe, rekao je ruski predsjednik.

S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin (EPA-EFE/Sergei Savostyanov/Sputnik/Kremlin Pool)

Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne hita sve prema tome, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

U intervjuu državnim medijima Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

“S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat, prenose Reuters i Hina.

Rekao je da Sjedinjene Američke Države razumiju da će Rusija, ako budu raspoređene američke trupe na ruskoj teritoriji, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

“(U SAD-u) ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja”, rekao je Putin. “Stoga, ne mislim da ovdje sve ide prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to”, dodao je.

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje. “Oružje postoji da bi se njime koristilo”, rekao je. “Mi imamo svoje principe.”

Ulazak Finske i Švedske u NATO ‘besmislen korak’

Ako SAD provede nuklearne eksperimente, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. “Nije potrebno… još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto.”

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od februara 2022. “Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe.”

Ruski predsjednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će sarađivati sa svakim izabranim čelnikom SAD-a. “Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore”, rekao je.

“I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim čelnikom kojem vjeruje američki narod, američki glasač”, dodao je. Naveo je i da ga je Donald Trump, dok je bio predsjednik, grdio da “simpatizira” sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO “besmislen korak” te da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništavanje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

“Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa”, rekao je. “Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sistema za uništavanje, sada će se pojaviti”.

Izvor: Agencije