Najtoplija zima u historiji, slijedi najtoplije proljeće

Prošla godina je bila najtoplija od početka mjerenja, a sada smo svjedoci i najtoplije zime u historiji, kaže Levent Kurnaz.

Rekordno visoke temperature za ovo doba godine nastavljene su od početka godine (REUTERS/Sebastian Castaneda)

Direktor Centra za primjenu i istraživanje klimatskih promjena i politika Univerziteta Bogazici Levent Kurnaz rekao je da je najtoplija zima na svijetu bila u decembru, januaru i februaru zbog efekta El Nino, a da će se rekordne temperature nastaviti i u martu, aprilu i maju.

Prošla godina je bila najtoplija od početka mjerenja, a sada smo svjedoci i najtoplije zime u historiji.

Rekordno visoke temperature za ovo doba godine nastavljene su od početka godine.

Dok je prosječna temperatura u decembru, januaru i februaru širom svijeta između 1941. i 1980. bila 11,9 stepeni, temperatura je prošle zime bila 13,24 stepena, što je 1,29 stepeni iznad prosjeka.

Povećanje temperatura

Kurnaz je naveo da je opšta klima svijeta veoma blisko povezana sa vremenskim prilikama El Nino i La Nina, prenosi Anadolija.

Rekao je da klimatske promjene uzrokuju stalno povećanje temperatura.

“Svijet je ušao u period El Nino u junu prošle godine, tako da je cijeli svijet postao topliji od početka jula, a svaki mjesec nakon toga je bio najtopliji od ranije zabilježenih. To je prirodno učinilo da nam je zima najtoplija. Decembar, januar i februar su bili najtopliji mjeseci na svijetu. Mart, april i maj vjerovatno će biti najtopliji proljetni mjeseci”, rekao je Kurnaz.

Dijeleći svoje predviđanje da će efekt El Nina izgubiti svoj učinak krajem maja, Kurnaz je rekao da će se temperature tada malo sniziti.

Rekao je da ljeto ove godine neće biti toplo kao prošle i neće se bilježiti rekordi kao što je bio slučaj 2023.

Izvor: Agencije