Koalicija protiv izraelskog ‘mračnog novca’ u SAD-u

‘Mračni novac’ je termin koji se odnosi na novac koji neprofitne organizacije primaju od donatora i troše ga kako bi utjecale na rezultate izbora u Americi.

Aktivisti performansom ispred sjedišta AIPAC-a u Washingtonu osuđuju podršku ove lobističke grupe izraelskoj okupaciji (Al Jazeera)

Grupe u Sjedinjenim Američkim Državama koje se protive ratu u Pojasu Gaze i izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija počele su organizirati svoje redove, što je potaknulo dva izraelska lista da skrenu pažnju na ovo pitanje.

List Haaretz izvještava da se počela formirati široka koalicija, koja uključuje više od 20 arapskih, muslimanskih, pa čak i jevrejskih organizacija, čiji je cilj suprotstavljanje proizraelskim lobističkim grupama unutar SAD-a, te kako bi se borila protiv “Projekta ujedinjene demokratije” (UDP), ogranka proizraelske organizacije, i njenih napora da se ojača podrška Izraelu u njegovom ratu protiv pokreta Islamski otpor (Hamas).

Kampanja protiv AIPAC-a

List u izvještaju objašnjava da nova koalicija namjerava pokrenuti svoje prve kampanje protiv “mračnog novca” koji prima Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC), proizraelska grupa za političko lobiranje u SAD-u.

”Mračni novac” ili ”dark money” je termin koji se odnosi na novac koji neprofitne organizacije primaju od donatora i troše ga kako bi utjecale na rezultate izbora, a od organizacija se ne traži da otkrivaju strane od kojih su primili novčana sredstva.

Izraelski list navodi da se koalicija, koja sebe naziva ”Reject AIPAC” (Odbaci AIPAC), planira suprotstaviti ovoj jevrejskoj lobističkoj grupi i njenom glavnom komitetu za političko djelovanje ”Super PAC-u”, kroz izborne, političke, digitalne i organizacione strategije.

Organizacije koje čine koaliciju

Koalicija je, također, saopćila da neće dozvoliti Super PAC-u, koji je dobio sredstva od velikih donatora koji su podržali republikanskog kandidata Donalda Trumpa i njegovu suparnicu Nikki Haley, da “potkopa našu demokratiju”, navodi se u saopćenju.

Među organizacijama koje čine ovu koaliciju nalazi se i Američki odbor za progresivno političko djelovanje, poznat pod nazivom Demokrate pravde, zatim Pokret Sunrise, Demokratski socijalisti Amerike, pokret Naša revolucija, koji vodi senator Bernie Sanders, kao i progresivne jevrejske organizacije, kao što su: Jevrejski glas za mir, Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu i pokret IfNotNow (Ako ne sada).

Haaretz je citirao izjavu koalicije u kojoj se kaže da sada AIPAC-ov Super PAC, koji prima donacije od republikanskih donatora, obećava da će potrošiti 100 miliona dolara kako bi se ciljala “šačica crnih i obojenih članova Kongresa koji su predvodili pozive na prekid vatre i jednaku zaštitu za živote Palestinaca i Izraelaca.”

Strategija koalicije

The Times of Israel je objavio izvještaj koji se bavi istim pitanjem, opisujući najavu uspostavljanja koalicije kao direktan odgovor proizraelskim komitetima za političko djelovanje koji planiraju potrošiti desetine miliona dolara u nastojanju da poraze članove Demokratske stranke na ovogodišnjim predizborima i općim izborima.

The Times of Israel citira Usamaha Andrabija, direktora za komunikacije u pokretu ”Demokrate pravde”, koji je rekao da je strategija nove koalicije povezivanje osnovnih organizacija koje stoje iza kampanje “Odbrani izbore”, ne samo da se zaštite članove Kongresa koji su meta AIPAC-a, nego i da se skrene pažnja na ono što smatraju odstupanjem od ustaljenih vrijednosti Demokratske stranke.

The Times of Israel u svom izvještaju navodi da će koalicija usmjeriti svoje napore na podršku propalestinskim članovima i kandidatima, skrećući pažnju na istraživanja javnog mnijenja koja pokazuju da demokratski birači podržavaju stavove ove koalicije, uključujući zahtjev za prekid vatre u Gazi i da američka pomoć Izraelu treba biti vezana uz određene uvjete.

Izvor: Agencije