Izraelski zvaničnik: Netanyahu ljut na Bidena i CIA-u

Izraelski zvaničnik je kazao da je Netanyahu, nakon izvještaja CIA-e, odlučio da se upusti u jaku konfrontaciju s Bidenom.

Netanyahu (desno) i Biden na ranije održanom sastanku u Izraelu (Reuters/Evelyn Hockstein)

Izraelski zvaničnik je izjavio da se premijer Benjamin Netanyahu odlučio suprotstaviti američkom predsjedniku Joeu Biden, te da se odnos između dvije strane približava tački bez povratka.

Izraelski Channel 12 citirao je visokorangiranog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je Netanyahu ljut zbog izvještaja Centralne obavještajne agencije (CIA) koji ukazuje na mogućnost da izraelski premijer izgubi vlast.

Izraelski zvaničnik je dodao da je Netanyahu, nakon izvještaja CIA-e, odlučio da se upusti u jaku konfrontaciju s Bidenom.

Procjena američke obavještajne zajednice bila je da se među Izraelcima sve više produbljuje nepovjerenje u sposobnost izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da nastavi vladati zemljom, a predviđa se i izbijanje velikih protesta sa zahtjevom za njegovu ostavku. Također, smatraju kako postoje velike šanse da dođe do formiranja, kako su to nazvali, drugačije, umjerenije vlade.

Obavještajna zajednica Sjedinjenih Američkih Država (IC) je savez od 18 federalnih vladinih agencija koje djeluju nezavisno na obavljanju obavještajnih aktivnosti s ciljem podrške vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. Osnovao ju je bivši američki predsjednik Ronald Reagan 4. decembra 1981. godine.

U tom kontekstu, Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) citirala je izjave zvaničnika, koji se osvrnuo na nedavni izvještaj direktora CIA-e, da Izrael “nije američki protektorat”.

Zvaničnik je dodao da Tel Aviv očekuje od Washingtona da sruši Islamski pokret otpora (Hamas), a ne izraelsku vladu, kako je rekao.

Nastavio je: “Izraelci biraju svog premijera, i niko drugi.”

Gubitak povjerenja

Izraelski kanal KAN citirao je izjave američkih zvaničnika koji su rekli da je američki predsjednik Joe Biden gotovo izgubio povjerenje u izraelskog premijera i da je naglasio da još uvijek ne postoji konkretan datum za sastanak s Netanyahuom.

Zvaničnici su potvrdili da je Netanyahuovo odugovlačenje oko pitanja pomoći narodu Gaze naštetilo Izraelu, dodaje KAN.

Američki mediji prenijeli su izjave Bidena, koji je rekao da još uvijek nema konkretnog datuma za sastanak s Netanyahuom. Navode i to da Biden trenutno ne planira održati govor pred izraelskim parlamentom (Knessetom).

Američki portal Politico također je citirao zvaničnike koji su rekli da bi Biden mogao donijeti odluku o ograničenju isporuke oružja Izraelu ako pokrene operaciju koja bi izložila opasnosti još veći broj Palestinaca.

Netanyahu je pojačao svoje izjave u vezi s daljim provođenjem planova za invaziju na prenapučeni Rafah (jug Pojasa Gaze), gdje više od dva miliona raseljenih Palestinaca živi zarobljeno između gladi i bombardiranja.

Ovakvim izjavama se želi kontrirati američkom predsjedniku Bidenu koji je ranije upozorio da takav napad predstavlja “crvenu liniju”, pored brojnih međunarodnih upozorenja protiv invazije na ovaj grad.

S druge strane, Netanyahu je odgovorio da je ”crvena linija” za njega da se ”ne ponovi napad od prošlog 7. oktobra”, odnosno operacija Potop al-Aksa koju je pokrenuo palestinski otpor.

Bijela kuća je, ranije u ponedjeljak, saopćila da je predsjednik jasno stavio do znanja da tamo neće biti vojne operacije “sve dok ne bude postojao plan za sigurnost civila”.

Izrael nastavlja svoju agresiju na Pojas Gaze, koja je ostavila za sobom na desetine hiljada poginulih, ranjenih i nestalih ljudi, uglavnom žena i djece. Dovela je i do ogromnog razaranja stambenih i vitalnih infrastrukturnih objekata, usred gladi koja hara opkoljenim Pojasom zbog nedovoljnih količina humanitarne pomoći.

Izvor: Al Jazeera