Izraelski kolumnista: Pravi razlog zbog kojeg Haredi ne žele regrutirati svoju djecu

Sekularni Izraelci moraju shvatiti da ih ultraortodoksni Jevreji ne poštuju i da uče svoju djecu da ih preziru. Oni ne priznaju državu i anticionistički su nastrojeni.

Pravi razlog zašto Haredi izbjegavaju vojnu službu je zaštita života svoje djece i njihovo nepriznavanje države (Al Jazeera)

Izraelski kolumnista Nehemia Shtrasler u svom članku u listu Haaretz navodi koji je to pravi razlog, prema njegovom mišljenju, zbog kojeg se Jevreji Haredi protive regrutaciji svoje djece u izraelsku vojsku.

Rekao je da sekularni Izraelci moraju shvatiti da ih ultraortodoksni Jevreji ne poštuju i da uče svoju djecu da ih preziru. Oni ne priznaju državu i anticionistički su nastrojeni. “Mi smo za njih jednostavno kasa koja treba biti opljačkana”, rekao je.

Shtrasler dodaje da Haredi sekularnu vladu doživljavaju kao stranu vladu koja se mora eksploatisati, obmanjivati, lagati i da od nje treba iznuditi što više novca. Oni državu ne vide kao početak ”spasenja”, već kao direktan nastavak biblijskog izgnanstva.

Neispunjavanju građanske dužnosti

Shtrasler kaže da je za Harede vlada poput nejevrejskog zemljovlasnika sa kojim su Jevreji u Istočnoj Evropi morali raditi i sa kojim su morali živjeti. Zato i ne vide problem u neispunjavanju nijedne građanske dužnosti, kao što su usvajanje osnovnog nastavnog plana i programa, rad i služenje vojske.

Kada ih u privatnim razgovorima pitaju zašto ne služe vojsku, iznenađeni su i odgovaraju još jednim pitanjem: ”Zašto bi nas mobilizirali da se borimo u ratovima koje vi vodite? Hoćete da se borite, onda možete ići u vojsku. Mi nismo voljni da žrtvujemo našu djecu za vašu državu.”

Autor objašnjava da su tokom godina Haredi smišljali različite razloge da izbjegnu obaveznu vojnu službu, rekavši da se ovoga puta glavni sefardski rabin Yitzhak Yosef istakao po, kako je to opisao, ispraznim riječima, kada je rekao da ”bez Tore, bez vjerskih škola za oženjene muškarce, neće biti ničega. Neće biti uspjeha za vojsku. Vojska uspijeva zahvaljujući samo onima koji su uspjeli. Proučavajte Toru. Tora je ono što nas štiti”.

Pravdanje porijeklom

Postoji još jedan smiješan argument za projekat izbjegavanja regrutacije, dodaje autor, koji koristi rabin Yosef, a to je da su Haredi ”Leviji”, porijeklom iz plemena Levi, i oslobođeni su vojne službe.

Očigledno je rabin Yosef upućen u pitanja porijekla i rase, prokomentirao je Shtrasler. Zatim je dodao kako mu se čini da su Haredi pripadnici plemena Gad i Reuven, za koje je Mojsije rekao: ”Hoće li vaša braća ići u rat, a vi ćete sjediti ovdje?”, što ukazuje na to da je uvijek bilo onih koji izbjegavaju vojnu službu.

Autor nastavlja i navodi da se pravi razlog zbog kojeg Haredi izbjegavaju vojnu službu može saznati iz izjava dvojice istaknutih vođa ultraortodoksne struje. Jedan od njih je rabin Dov Landau, koji je savjetovao učenicima ješive (vjerskih škola) da ne idu na vojne sahrane, pa čak ni u posjete ranjenim vojnicima u bolnici. Rekao im je: ”Neka umiru u miru, koga je briga?”

Drugi je rabin Yisrael Bunim Schreiber koji kaže da su vojnici izraelskih snaga kao ”đubretari” i ”ne zanima nas ko je ubijen, oni nemaju veze s nama, nisu nam braća”.

Pravi razlog

Vrijeme je da shvatimo, kaže autor, da je pravi razlog zbog kojeg Haredi izbjegavaju regrutaciju jasna i direktna želja da zaštite živote svoje djece. Čak se i zakonodavci iz reda Hareda biraju u skladu sa njihovom posvećenošću učenju sekte.

Autor je pozvao da sekularni odgovor na ovakvo ponašanje Hareda ne bude ništa manje strog i jasan: obavezna regrutacija za sve Harede sa 18 godina, bez izuzetaka, bez trikova i bez akrobacija kao što je ”alternativna državna služba”.

Prema njegovim riječima, do ovakvog odgovora sekularista neće doći sve dok je Benjamin Netanyahu premijer. On će dopustiti Haredima da ostanu u svojim sigurnim gradovima, bez rada i bez regrutacije, a zauzvrat će primati milijarde od države.

I sve to pod jednim uslovom: da ostanu lojalni vladajućoj koaliciji. Uostalom, ostanak na vlasti jedina je stvar do koje je stalo “najodvratnijem čovjeku u historiji jevrejskog naroda”, kako je rekao.

Na kraju teksta kaže kako postoji jedna dobra stvar koju može reći o rabinu Yosefu. Sara Netanyahu, premijerova supruga, izjavila je prije 22 godine da će oni, ako njen muž ne ostane premijer, ”preseliti u inostranstvo i cijela zemlja bi mogla izgorjeti”.

Dodaje da je Yosef samo zaprijetio preseljenjem u inostranstvo, a da još nije zapalio Izraelce, kao što je to učinio Netanyahu.

Izvor: Agencije