Izraelske snage ubile 13-godišnjeg dječaka na okupiranoj Zapadnoj obali

Broj žrtava na Zapadnoj obali raste, nakon što su četiri Palestinca, uključujući dvoje maloljetnika, ubijena a desetine su ranjene.

Izraelski vojnik tokom racije u Jeninu [Alaa Badarneh/EPA]

Izraelske snage ubile su najmanje četiri osobe, uključujući dvoje maloljetnika, u napadima na više lokacija na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su palestinski dužnosnici u srijedu.

Izraelske snage ubile su 13-godišnjeg dječaka, identificiranog kao Rami al-Halhuli, u izbjegličkom kampu Shu’fat u okupiranom istočnom Jerusalemu u utorak navečer. Izraelska granična policija rekla je da je na njih ispalio vatromet.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izrazio je podršku izraelskim vojnicima usred bijesa zbog ubistva.

“Pozdravljam borca koji je ubio teroristu”, objavio je Ben-Gvir na X-u.

Međutim, svjedoci kažu da je ubijeni palestinski tinejdžer ispalio vatromet u zrak, a ne na izraelske snage, javila je Al Jazeerina novinarka Laura Khan iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

“Izjave svjedoka potvrdila su dva videa koja smo vidjeli. Na jednom dječak ispaljuje vatromet u zrak, a ne u blizini izraelskih vojnika. A na drugom on leži na zemlji, a njegova majka se vidi shrvana”, rekla je Khan.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je pružilo pomoć petorici ranjenih.

Tokom noći zabilježeni su i izraelski napadi u gradu Anabta, istočno od Tulkarema, te u selu Burin, južno od Nablusa, gdje su izraelske snage napale vozilo ranivši 35-godišnjeg muškarca i njegovo tromjesečno dijete.

Izraelska policija tvrdi da je ustrijelila pet muškaraca u blizini grada al-Jiba, sjeverozapadno od Jerusalema, dok su bacali molotovljeve koktele.

Porast nasilja

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su ubijeni 23-godišnji Zaid Ward Shukri Khalifa i 16-godišnji Abdullah Mamoun Hassan Assaf, prenosi novinska agencija Wafa. Ostala trojica pogođenih  muškaraca liječe se u Palestinskom medicinskom kompleksu u Ramallahu.

“Službenici granične straže primijetili su pet terorista koji su zapalili Molotovljeve koktele i namjeravali ih baciti na vozače. Otvorili su vatru na njih, zatim ih uhapsili i uputili na liječenje”, objavila je izraelska policija na platformi X.

Izraelske snage su također upale na teren državne bolnice u Jeninu, ubivši jednog Palestinca i ranivši pet drugih, objavila je Wafa. Žrtva, Rabie al-Noursi, bio je u svojim 20-ima, navodi agencija.

Dopisnik Wafe javio je da su izraelske snage upale u dvorište bolnice i otvorile vatru na grupu civila koji su stajali ispred odjela hitne pomoći.

Ubistvo je uslijedilo nakon više racija diljem grada Jenina i izbjegličkog kampa Jenin. Deseci izraelskih vojnih vozila i buldožera, potpomognuti bespilotnim letjelicama i tajnom specijalnom jedinicom, učestvovali su u napadu u ranim jutarnjim satima u srijedu, navela je Wafa.

Nasilje je poraslo na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je Hamasov napad 7. oktobra pokrenuo rat u Gazi. Najmanje 427 Palestinaca tamo je ubijeno, uglavnom tokom sukoba s izraelskim snagama, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Izraelsko-palestinske napetosti često rastu tokom muslimanskog mjeseca ramazana, koji je započeo u nedjelju, zbog džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije