Finski premijer: Rusija se priprema na dug sukob

Finska, koja s Rusijom dijeli više od 1.300 kilometara granice, u aprilu je postala 31. članica NATO-a.

Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje, kazao je Orpo (EPA-EFE/RONALD WITTEK)

Rusija se priprema na dugotrajan rat, a otpor njenoj agresiji je “ključan izazov” generacije, rekao je u srijedu u Evropskom parlamentu finski premijer Petteri Orpo.

Premijer Finske, zemlje koja s Rusijom dijeli više od 1.300 kilometara granice, na plenarnoj sjednici u Strazburu rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu “snažan podsjetnik” na krhkost mira u Evropi, da ona prijeti samim temeljima Evropske unije te je “ključan izazov” ove generacije evropskog vodstva, prenosi Hina.

“Rusija se očigledno priprema za dugi sukob sa zapadom”, rekao je Opro, premijer finske vlade koja se smatra najdesnijom od kraja Drugog svjetskog rata.

No, “Rusija nije nepobjediva”, dodao je bivši ministar unutrašnjih poslova, poljoprivrede i finansija.

Finska je u aprilu postala 31. članica NATO-a, a Orpo je naglasio kako ta odluka nije donijeta “olako” te je ona bila jasan signal predanosti Helsinkija sigurnosti kontinenta.

‘Poziv na buđenje’

“Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje. Ne smijemo nikad više biti tako ovisni o drugima u našoj sigurnosti i energetici”, upozorio je.

Finski premijer rekao je kako Rusija koristi ilegalnu migraciju u Finsku kao oružje, šaljući državljane trećih zemalja preko njenih granica.

“Ti brojevi su i dalje relativno niski, no fenomen je zabrinjavajući”, kazao je Orpo, naglasivši da bi on mogao postati prijetnja nacionalnoj i evropskoj sigurnosti.

Naglasio je kako Evropa mora pojačati podršku Ukrajini.

“Ako mi kao ujedinjena Evropa ne uspijemo uspješno odgovoriti na taj izazov, naredne godine će biti pune opasnosti i prijetnji od napada”, upozorio je Orpo koji je svoju zemlju predstavio kao “supersilu u spremnosti” na krize.

Poručio je kako EU mora pokazati snagu i ispuniti svoje potencijale u vrijeme dok svijetom traje borba između demokratskih i autoritarnih tendencija.

Izvor: Agencije